Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 13. október 2024
< sekcia Regióny

Krajské múzeum v Prešove sprístupní zreštaurované portréty cisárov

Na snímke Rákociho palác z Hlavnej ulice v historickom centre Prešova, sídlo Krajského múzea v Prešove. Foto: TASR – Milan Kapusta

Kultúrna inštitúcia PSK plánuje do roku 2025 odborne ošetriť všetky portréty cisárskej rodiny Habsburgovcov, ktoré získala zo zberov z panských sídel po roku 1945.

Prešov 25. septembra (TASR) - Zbierkový fond Krajského múzea v Prešove, ktoré zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK), je obohatený o ďalšie zreštaurované diela. Vďaka odbornému ošetreniu budú v rámci pripravovanej expozície Umenie Prešovského kraja po 80 rokoch sprístupnené verejnosti. Tentoraz boli zachránené štyri portréty cisárskych veličenstiev Jozefa II., Ferdinanda I. Dobrotivého, Františka Jozefa I. a Karola I. Habsburského. Reštaurácia diel bola financovaná z Fondu na podporu umenia. TASR o tom informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

V prvej etape projektu reštaurovania zbierkových predmetov v roku 2023 sa Krajské múzeum v Prešove podľa Jeleňovej sústredilo na ošetrenie štyroch významných diel cisársko-kráľovských veličenstiev určených pre grófsku jedáleň barokového kaštieľa rodiny Dessewffy v Hanušovciach nad Topľou. V rámci druhej etapy projektu prešli nedávno odborným zásahom spomenuté portréty a veľkoformátové diela.

"Jedným z nich je portrét cisára Jozefa II. v mladom veku od neznámeho autora, ktorý pravdepodobne pochádza z pôvodného mobiliára humenského kaštieľa. Druhým je veľkorozmerný portrét cisára Ferdinanda I. Dobrotivého v husárskej uniforme, taktiež od neznámeho autora. Odborným ošetrením prešiel aj veľkorozmerný portrét cisára Františka Jozefa I. v uhorskej husárskej uniforme, zobrazeného krátko po jeho korunovácii za uhorského kráľa v roku 1867. Zreštaurované je aj veľkorozmerné dielo zobrazujúce posledného rakúskeho cisára, blahoslaveného Karola I. Habsburského, od prešovského maliara Maximiliána Kurtha z roku 1917," povedala Jeleňová.

Spomenuté prvé tri diela od zatiaľ anonymných majstrov podľa Jeleňovej v sebe nesú potenciál ďalšieho umelecko-historického výskumu s cieľom presnejšieho datovania ich vzniku, pripísania ich autorstva niektorému zo známych maliarov, ich žiakom či nasledovníkom. Zároveň sú zdrojom pre poznávanie nadregionálnej histórie i umenia pre návštevníkov Krajského múzea v Prešove.

Kultúrna inštitúcia PSK plánuje do roku 2025 odborne ošetriť všetky portréty cisárskej rodiny Habsburgovcov, ktoré získala zo zberov z panských sídel po roku 1945.