Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Regióny

Výstava Kód vesmíru avizuje 34. Mesiac fotografie

Ilustračné foto Foto: TASR

Novembrový Mesiac fotografie a jeho otvárací týždeň (5. až 9. 11.) prinesie takmer tridsať výstav.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Mesiacu fotografie bude patriť tradične november. V poradí 34. ročník festivalu avizujú organizátori výstavou Kód vesmíru, ktorá je inštalovaná od pondelka na Námestí slobody v Bratislave.

"Zachytáva kľúčové ciele vedeckého výskumu, technologického pokroku a spoločného výskumu v globálnom meradle. Expozícia predstavuje CERN v Ženeve - najväčšie laboratórium časticovej fyziky na svete," približuje PR manažérka festivalu Mariana Jaremková. Vystavené fotografie sa podľa jej slove dotýkajú základného výskumu a rôznych aspektov budovania nových vedeckých nástrojov. "Zachytávajú úsilie o prekročenie viditeľného sveta pri hľadaní odpovedí na otázky o fungovaní vesmíru. Autorom sa podarilo prepojiť abstrakciu fundamentálnej fyziky s nástrojmi/procesmi vyvinutými na hľadanie nových odpovedí," dodáva k výstave s tým, že vďaka nej diváci lepšie pochopia a ocenia aj potenciálne sociálne dosahy veľkej európskej výskumnej infraštruktúry a prednosti medzinárodnej spolupráce.

Vybrané snímky zachytávajú výslednú vynaliezavosť a vývoj technológií s dlhodobými výhodami a aplikáciami v našom každodennom živote. Výstava popularizuje vedu (základný výskum), skúmajúcu zložitosť sveta okolo nás a hľadá odpovede na nezodpovedané otázky fyziky. "Fotografie sa pochopiteľným a uchopiteľným spôsobom prihovárajú širokej verejnosti, zaujmú návštevníkov svojimi obrazmi a príbehmi spolupráce a objavovania," poznamenávajú organizátori k výstave, ktorá "vyzýva širokú verejnosť, aby premýšľala o dlhej ceste k vedeckým úspechom a o tom, ako výskum formuje náš svet".

Novembrový Mesiac fotografie a jeho otvárací týždeň (5. až 9. 11.) prinesie takmer tridsať výstav. "Festivalu dominujú obsiahle výstavy Martina Parra Kronikár a Rudolfa Koppitza Photogenie. Obe výstavy budú inštalované v priestoroch Domu umenia, Národného osvetového centra od 6. novembra," avizuje Stredoeurópsky dom fotografie (SEDF), ktorý je hlavným organizátorom podujatia. Informácie o ďalších výstavách zverejňuje na www.mesiacfotografie.eu.