Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Kultúrny festival prinesie do Levoče sedem koncertov vážnej hudby

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

V pondelok sa v evanjelickom kostole predstaví Litomyšlský symfonický orchester s premiérou dvoch častí z kantáty "Pověsti české".

Levoča 16. septembra (TASR) - Kultúrny festival Levočské babie leto tento rok prinesie do mesta sedem koncertov vážnej hudby. Vladimíra Novotná Čajová z referátu komunikácie a marketingu mesta informovala, že v poradí 17. ročník organizujú v spolupráci s Davidom a Naďou Conwayovcami a mestským kultúrnym strediskom. Program začína v pondelok a vyvrcholí v nedeľu 22. septembra.

"Festival sa rokmi stal vrcholným podujatím kultúrnej jesene v Levoči a opäť privíta svetoznámych interpretov a zoskupenia, ponúkne svetové premiéry a netradičné hudobné spojenia," uviedla Novotná Čajová. Tohtoročný festival bude hostiť šesť koncertov s pestrou dramaturgiou.

V pondelok sa v evanjelickom kostole predstaví Litomyšlský symfonický orchester s premiérou dvoch častí z kantáty "Pověsti české". V mestskom divadle zas v utorok 17. septembra vystúpi slovenské Moyzesovo kvarteto. O deň neskôr sa k zoskupeniu pridá aj klavirista Mark Viner a Robert Vizvari na kontrabase. Štvrtok 19. septembra bude v Galérii mesta Levoča patriť Haydn Barytontriu z Budapešti, ktoré sa predstaví spolu s britským tenoristom Philipom Sheffieldom. Druhý menovaný vystúpi v priestoroch divadla aj o deň neskôr spolu s Markom Vinerom. "Vyvrcholením bude v sobotu 21. septembra a tiež v nedeľu vystúpenie svetoznámeho Wihanovho kvarteta z Českej republiky, ktoré uzavrie festivalový program s dielami Janáčka, Dvořáka a Smetanu," upozornila Novotná Čajová.

Súčasťou festivalu je aj výstava diel českého maliara a grafika Tavíka Františka Šimona, ktorú Galérii mesta Levoča zapožičal špeciálne pri tejto príležitosti D. Conway.

"Tento ročník je skutočne výnimočný. Festival si získal srdcia mnohých interpretov, ktorí sa k nám radi vracajú. Naša ambícia bola pozdvihnúť status Levoče na vyššiu úroveň a verím, že sa nám to podarilo," uzavrela N. Conway.