Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Regióny

Mestskí policajti ľahko nájdu strateného človeka cez novú aplikáciu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Okrem pátrania umožňuje policajtom priamo vidieť nahlasovanú udalosť, napríklad požiar alebo napadnutie. Vďaka portálu operátor tiesňovej linky 159 môže vidieť obraz z fotoaparátu volajúceho.

Liptovský Mikuláš 5. júna (TASR) - Stratené alebo dezorientované osoby nájdu mestskí policajti z Liptovského Mikuláša za pár sekúnd s presnosťou na 15 metrov. Ako jedna z prvých na Slovensku začne pred letom mestská polícia využívať portál Bezpečie. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Perďoch Čapčíková.

Nová aplikácia pomáha pri riešení viacerých krízových situácií. Okrem pátrania umožňuje policajtom priamo vidieť nahlasovanú udalosť, napríklad požiar alebo napadnutie. Vďaka portálu operátor tiesňovej linky 159 môže vidieť obraz z fotoaparátu volajúceho. "Systém funguje tak, že v núdzovej situácii vytočí obyvateľ číslo 159 a oznámi svoju situáciu, následne dostane od operačného dôstojníka SMS správu so špecifickým odkazom. Keď ho otvorí, potvrdí zdieľanie svojej polohy a po povolení prístupu ku kamere spustí aj videohovor," vysvetlila hovorkyňa.

Operátor tak má prístup k obom kamerám telefónu volajúceho, ktoré si vie v prípade potreby prepnúť. Policajt dáva cez telefón pokyny, ako postupovať v núdzovej situácii, aby sa človek vyhol chybným krokom vplyvom stresu. Operačný dôstojník je zároveň prepojený cez videohovor aj s tabletmi v autách mestskej polície, čo umožňuje skupinovú komunikáciu už počas jazdy k miestu.

"Môže sa stratiť dieťa a my dokážeme promptne určiť jeho polohu. Vieme poskytnúť informácie iným záchranným a bezpečnostným zložkám ako štátna polícia, hasiči či zdravotníci. Poslúži tiež na ohlasovanie priestupkov, ako sú čierne skládky, dlhodobo odstavené autá, pri odchyte túlavých zvierat, pri znečisťovaní verejných priestranstiev, porušovaní poriadku, konfliktoch, požiaroch, náhlych zdravotných problémoch alebo pri zraneniach," vymenoval náčelník liptovskomikulášskych mestských policajtov Stanislav Bargel.

V sezóne je Liptovský Mikuláš turistickým cieľom aj pre ľudí zo zahraničia. V tejto súvislosti tvorcovia portálu mysleli na prekonanie jazykovej bariéry, keďže cez chat v telefóne vedia vďaka automatickému prekladu komunikovať v 30 jazykoch. "Som presvedčený, že novozavedený systém prispeje k vyššej bezpečnosti v meste a pomôže obyvateľom a návštevníkom," dodal náčelník.