Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Regióny

Lesníci v Brezne vybudovali protipožiarnu nádrž v Mlynnej doline

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Okrem protipožiarnej funkcie má nový vodný prvok i zaujímavý turistický potenciál.

Brezno 28. júna (TASR) - Lesy mesta Brezno (LMB) po vlaňajšej rekonštrukcii malej vodnej hrádze Brest v Michalovej dokončili v uplynulých dňoch výstavbu ďalšej protipožiarnej nádrže s dĺžkou približne 30 metrov a objemom 400 kubických metrov. Je situovaná v Mlynnej doline v časti Brestová vedľa Mlynského potoka a bude slúžiť ako dostupný zdroj vody na hasenie lesných požiarov.

Ako breznianska samospráva uviedla na webe, realizácia vodozádržných a protipožiarnych opatrení v čase zvýšenej frekvencie a intenzity extrémneho počasia je mimoriadne dôležitá. Objekt nemá negatívny vplyv na tunajší ekosystém, keďže netvorí žiadnu prekážku ani bariéru pre ryby a iné vodné živočíchy v bystrine. K hrádzi vedie príjazdová cesta s obojstranným napojením, ktorá v prípade potreby zabezpečuje prístup pre protipožiarnu techniku.

"Výstavba tejto nádrže bola nutná hlavne z dôvodu častého výskytu požiarov v nízkotatranskej oblasti pod Ďumbierom, ktorá patrí z hľadiska oblastí a podoblastí podľa stupňa ohrozenia požiarom do kategórie A," vysvetlil konateľ spoločnosti LMB Ján Lukáč s tým, že ide o akýsi zásobník vody v prípadoch, keď nie je možné zabezpečiť jej požadované množstvo z verejného rozvodu alebo iných zdrojov.

Výstavba nádrže stála takmer 45.000 eur z dotačných zdrojov z eurofondov a trvala niekoľko mesiacov. "S výkopovými prácami sme začali na jeseň, ale pre zlé poveternostné podmienky sa stavba dočasne prerušila a pokračovali sme v nej na jar. V polovici mája sme ju oficiálne ukončili a v súčasnosti prebieha kolaudácia," dodal Lukáč.

Okrem protipožiarnej funkcie má nový vodný prvok i zaujímavý turistický potenciál. V jeho tesnej blízkosti sa totiž nachádzajú dve chaty, ktoré mestskí lesníci plánujú v najbližších rokoch zrekonštruovať na rekreačné účely.