Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Regióny

Levice chcú zrušiť základnú školu, rodičia proti tomu spisujú petíciu

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Primátor Levíc Štefan Mišák je presvedčený, že zrušenie ZŠ Saratovská 43 je dobrým krokom.

Levice 28. januára (TASR) – Mesto Levice plánuje zrušenie Základnej školy (ZŠ) na Saratovskej 43. Vyplýva to z návrhu koncepcie školstva, ktorou sa budú mestskí poslanci zaoberať na svojom rokovaní 30. januára. Rodičia žiakov so zrušením školy nesúhlasia a protestujú proti tomu petíciou. Podľa organizátorov ju k 21. januára podpísalo už 3455 ľudí. Petičný výbor nesúhlasí so závermi koncepcie a na zrušenie ZŠ Saratovská 43 nevidí dôvod.

„Hodnotenie našej školy považujeme za neobjektívne, nepravdivé, účelové, tendenčné. Nikdy sme nežiadali o dofinancovanie rozpočtu školy ani v prenesených, ani v originálnych kompetenciách. Navrhovateľ pri našej škole pracuje len s predpokladmi a domnienkami. Neberie do úvahy reálne problémy, ktoré už nastali pri iných školách a demografický vývoj v materských školách. Sme škola finančne sebestačná, dodržiavajúca finančnú disciplínu so stabilným počtom žiakov,“ tvrdia vo svojom rozpore zaslanom na mestský úrad členovia rady školy a rodičovskej rady školy. Zároveň priznávajú, že škole klesol počet žiakov o 21 detí, dodávajú však, že na iných školách v meste bol pokles žiakov vyšší.

Primátor Levíc Štefan Mišák je presvedčený, že zrušenie ZŠ Saratovská 43 je dobrým krokom. Deti z tejto školy by sa následne stali žiakmi neďalekej ZŠ Saratovská 85. „De jure je to zrušenie školy, de facto je to zlúčenie dvoch škôl. Z toho vyplýva, že sa to dotkne v prevažnej miere iba vedenia tej jednej školy. Mesto očakáva to, že žiaci ani nepocítia proces zrušenia jednej ZŠ preto, lebo sú to školy, ktoré sú od seba vzdialené niekoľko metrov. Pričom platíme dva manažmenty týchto škôl, platíme dve vývarovne a úplne zbytočne. A v rámci toho, že chceme nejaké peniaze ušetriť, tak sme pristúpili ku kroku zlúčenia a ten je možný iba zrušením jednej zo škôl,“ hovorí Mišák.

Zlúčením škôl by navyše magistrát získal priestor aj pre jeden z odborov základnej umeleckej školy (ZUŠ), ktorý dnes sídli v podnájme. „Žiaci by sa v podstate nepresúvali nikam, iba by papierovo navštevovali inú školu. Čiže 95 percent žiakov sa proces nedotkne. A navyše budú môcť v mieste svojej školy navštevovať aj ZUŠ. Istá racionalizácia by nastala iba v počte pedagogických a hlavne nepedagogických pracovníkov,“ vysvetlil primátor. Ako dodal, postoj rodičov a učiteľov chápe, zlúčenie dvoch škôl na jednej ulici však považuje za najlepšie riešenie. „Myslím si, že písanie petícií a organizovanie nejakých zhromaždení vedie iba k tomu, že tento krok oddialime. Určite k nemu príde v budúcnosti a iba tým zvýšime nápor na rozpočet mesta Levice. Neskôr sa nám môže stať, že miesto dvoch škôl budeme o dva roky musieť dofinancovať štyri školy,“ hovorí Mišák.

Podľa jeho slov je racionalizácia škôl nutným krokom na to, aby sa peniaze na školy „neprejedali“, ale šli naozaj na vzdelávanie. „To je jediným účelom tohto kroku. Takže ja ho pokladám za veľmi dobrý a určite ho na zastupiteľstve podporím. I keď mám obavy, že nebude schválený. A bude to na škodu školstva v Leviciach i na škodu žiakov i rodičov, už nehovoriac o peniazoch,“ skonštatoval Mišák.