Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 3. júl 2024Meniny má Miloslav
< sekcia Regióny

Liptovský Mikuláš posiela 10.000 eur na pomoc pre Ukrajinu

Na archívnej snímke primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč. Foto: TASR- Andrej Galica

V prvej reakcii na konflikt na Ukrajine primátor ešte koncom februára vyčlenil 3000 eur pre charitatívne organizácie, ktoré pomáhajú utečencom na hraniciach.

Liptovský Mikuláš 3. marca (TASR) - Mestské zastupiteľstvo v Liptovskom Mikuláši na štvrtkovom rokovaní schválilo poskytnutie finančných prostriedkov vo výške 10.000 eur organizáciám, ktoré zabezpečujú riešenie humanitárnej krízy v súvislosti s vypuknutím vojnového konfliktu na Ukrajine. Slovenskému Červenému krížu v Liptovskom Mikuláši a Spišskej katolíckej charite tak mesto posiela po 5000 eur.

"Organizácie sú zaviazané čerpať tieto finančné prostriedky na zabezpečovanie základných životných potrieb obyvateľov Ukrajiny, ktorí utekajú pred vojnovým konfliktom. Nemôžeme zatvárať oči pred hrôzami, ktoré tí ľudia prežívajú. Sme povinní pomôcť im. Každý do tej miery, ako je schopný," povedal primátor Ján Blcháč s tým, že ich pomoc týmto krokom v žiadnom prípade nie je konečná.

V prvej reakcii na konflikt na Ukrajine primátor ešte koncom februára vyčlenil 3000 eur pre charitatívne organizácie, ktoré pomáhajú utečencom na hraniciach.

Poslanci vo štvrtok zároveň odsúdili vojenskú agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine a ľudské utrpenie spôsobené touto agresiou. Zdôraznili, že je hrubým pošliapaním medzinárodného práva a princípov Charty OSN, Helsinského záverečného aktu, Budapeštianskeho memoranda, Parížskej charty a Základnej zmluvy NATO - Rusko. Vyjadrili plnú podporu Ukrajine a jej občanom.