Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Regióny

Novohradské múzeum a galéria rozšírilo zbierkový fond o 197 predmetov

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Celkové náklady na akvizície predstavovali vyše 17.000 eur.

Lučenec 15. júla (TASR) - Novohradské múzeum a galéria (NMG) v Lučenci rozšírilo od začiatku roka svoj zbierkový fond o takmer 200 nových zbierkových predmetov. Kultúrnej inštitúcii sa vďaka projektom podarilo získať výrobky novohradských sklární, tradičné ľudové odevy zo severného Novohradu či umelecké diela regionálnych autorov. TASR o tom informovala riaditeľka NMG Michaela Škodová.

Múzeum v rámci projektu Akvizícia historického skla zo zaniknutých sklární stredného Slovenska obohatilo svoje zbierky o 116 kusov skla, vyrobeného v novohradských sklárňach Zlatno, Katarínska Huta, Poltár, Málinec a Utekáč. "Obzvlášť hodnotné je nadobudnutie 16 sklenených vajíčok, ktoré výrazne obohatili aktuálnu zbierku sklenených vajíčok. Sú ukážkou majstrovskej zručnosti sklárov, pričom každé jedno z nich je unikátom. Výnimočné sú aj nadobudnuté kúsky staršieho historického skla v podobe niekoľkých hrubostenných ozdobných pohárov z 19. storočia," priblížila Škodová.

V rámci ďalšieho projektu sa NMG do svojich zbierok podarilo získať 62 kusov tradičného ľudového odevu z obcí severného Novohradu. Akvizícia zahŕňala kompletné kroje, šatky, súkenné nohavice, plachty či obrusy z obcí Turie Pole, Veľký Lom, Madačka, Červeňany, Lešť, Horný Tisovník a Halič.

Múzeum v tomto roku vďaka projektu získalo aj 19 diel od deviatich novohradských umelcov, a to napríklad Františka Gyurkovitsa, Bélu Bacskaiho, Ladislava Gandla či Kataríny Fodorovej. "Podobne ako ostatné artefakty, aj výtvarné diela sú vlastne vizuálnymi odzrkadleniami danej doby a človeka v ňom. Umelci, ktorí tu žili a tvorili, nosia v sebe genius loci, ktorý sa prejavuje aj v umení," skonštatovala Škodová.

Zbierkový fond NMG sa v tomto roku rozšíril o celkovo 197 zbierkových predmetov z oblasti histórie, etnológie a výtvarného umenia. Celkové náklady na akvizície predstavovali vyše 17.000 eur. Trojicu projektov finančne podporili Fond na podporu umenia a Banskobystrický samosprávny kraj.