Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Regióny

Lučenec vďaka dotácii 50.000 zviditeľní kultúru Novohradu v zahraničí

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Medzinárodná spolupráca v rámci projektu má priniesť najmä podporu prezentácie regionálnej kultúry za hranicami Novohradu a naopak, posilniť povedomie o rozmanitosti kultúr naprieč Európou v Lučenci.

Lučenec 27. júla (TASR) - Mesto Lučenec vďaka medzinárodnej spolupráci zviditeľní kultúru Novohradu v zahraničí, na domácich podujatiach zas privíta umelcov spoza hraníc. Na tento účel samospráva získala dotáciu vo výške 50.000 eur. Otváracia konferencia projektu sa v meste koná v sobotu popoludní počas Medzinárodného novohradského folklórneho festivalu. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Michaela Baboľová.

Projekt Citizens for Towns podporený z financií Európskej únie prepája Lučenec a mestá Gyöngyös v Maďarsku, Lodygowice v Poľsku a Târgu Secuiesc v Rumunsku. Ďalšie dve mestá, Sanok v Poľsku a Lendava v Slovinsku, sú spriatelenými mestami projektu.

"Nosnou témou najbližších podujatí je zachovanie a prezentácia kultúrneho dedičstva. Realizácia projektu však umožní spustiť aj aktivity pre priemyselné a rezidenčné využitie obnoviteľnej energie, zlepšenie mestskej mobility či rozvoj turizmu," uviedla projektová manažérka mesta Lučenec Ingrid Garajová.

Medzinárodná spolupráca v rámci projektu má priniesť najmä podporu prezentácie regionálnej kultúry za hranicami Novohradu a naopak, posilniť povedomie o rozmanitosti kultúr naprieč Európou v Lučenci. Celkovo bude organizovaných osem partnerských stretnutí v štyroch krajinách spojených s verejnými podujatiami, na ktorých dostanú priestor na prezentáciu lokálne i regionálne umelecké zoskupenia. V Lučenci sa zahraniční umelci predstavia na tohtoročných dňoch mesta a takisto na Medzinárodnom Novohradskom folklórnom festivale v roku 2025.

"Cieľom projektu je posilnenie občianskych organizácií s rozširovaním medzinárodných vzťahov," zhrnula Garajová. Ako dodala, prvým podujatím v rámci projektu je aktuálna otváracia konferencia počas konania Medzinárodného Novohradského folklórneho festivalu. Zástupcovia partnerských miest, ako aj občianske spolky a združenia tu spoločne odštartovali projekt, na ktorom budú spolupracovať najbližšie dva roky.