Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Regióny

M.Klíma: Potrebujeme primátora, ktorý dokáže robiť správne rozhodnutia

Na archívnej snímke kandidát na post primátora Košíc Miloslav Klíma. Foto: TASR - František Iván

Rozhovor s Klímom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na primátora mesta Košice.

Košice 23. októbra (TASR) - V jesenných komunálnych voľbách sa o post primátora Košíc bude uchádzať aj 44-ročný výkonný riaditeľ Miloslav Klíma. Je nezávislým kandidátom. Rozhovor s Klímom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na primátora mesta Košice.





-Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post primátora mesta? Kandidujete ako nezávislý kandidát či s podporou politických strán?-



Kandidovať na post primátora mesta Košice som sa rozhodol preto, lebo podľa môjho, ako aj podľa názoru Košičanov terajší primátor nedodržal svoje sľuby a neurobil pre mesto Košice nič. Chcem, aby Košice boli mesto, kde sa realizujú projekty, kam prichádzajú investori, kde budú seniori žiť v istote, kde sa ľudia budú cítiť bezpečne, mestom, ktoré podporuje mládežnícky šport a odkiaľ ľudia neodchádzajú. Kandidujem ako nezávislý kandidát.





-V akom stave sa podľa vás nachádza mesto, aké najväčšie pozitíva i negatíva v ňom aktuálne vnímate?-



Mesto štyri roky spalo, nevyužilo príležitosti, ktoré sa núkali. Podozrivo nezvládnutý tender na električky, nevyužitá príležitosť zorganizovať mládežnícku olympiádu EYOF, nevyriešené parkovanie a mnoho ďalších sú fakty, ktoré vidíme. Jednoznačne najväčším a jediným pozitívom sú Košičania a ich vôľa zmeniť aktuálny stav.





-Akým problémom mesto čelí, aké výzvy ho čakajú a ako na ne chcete reflektovať?-



Ako celý svet, aj Košice čelia energetickej kríze. Mesto potrebuje manažéra, ktorý dokáže Košice cez ňu preniesť. Potrebujeme primátora, ktorý dokáže robiť správne rozhodnutia pre našich občanov.





-Aké sú priority vášho programu, čo chcete v meste zmeniť, akým oblastiam sa prioritne štyri roky venovať, prípadne na čo nadviazať?-



Mestská kasa je vďaka štvorročnému hospodáreniu prázdna. Prázdny je aj 17-miliónový rezervný fond. Potrebuje to komentár? Potrebujeme sa posunúť ďalej a predovšetkým aktívne a efektívne využívať zdroje z Európskej únie, investovať do bývania, rozvoja mesta, športu, kultúry. Pre nás a naše deti. Je nutné sa zaoberať územným plánom. Za štyri roky Košice stagnovali a toto je potrebné okamžite zmeniť.





-Kandidujete ako jednotlivec alebo máte okolo seba tím spolupracovníkov? Prečo tak postupujete?-



Kandidujem ako jednotlivec. Mojím tímom sú všetci Košičania, ktorí ma poznajú ako tímového človeka, ktorému ide o mesto. Som pripravený a ochotný komunikovať s každým kto chce, aby mesto napredovalo, a nie prešľapovalo na mieste, ako je to teraz.





Na post primátora Košíc kandidujú okrem Klímu aj 71-ročný vynálezca Jaroslav Džunko (Strana moderného Slovenska), 43-ročný starosta Jozef Karabin, 36-ročná zamestnankyňa verejnej správy Monika Kováčová, 56-ročný manažér Štefan Lasky (všetci traja nezávislí), 42-ročný ekonóm Milan Lesňák (Za ľudí), 49-ročný lekár Viliam Novotný (Spolu – občianska demokracia, Demokratická strana, Šanca, ODS - Občianski demokrati Slovenska) a 45-ročný primátor mesta Jaroslav Polaček (KDH, SaS, Sme rodina, NOVA, Aliancia, Strana rómskej koalície, Dobrá voľba a Umiernení, OĽANO).