Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

M. Kosová upozorňuje na problém kapacity bratislavského súdu

Na snímke Marcela Kosová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Kosová zároveň pripomenula, že obchodná verejná súťaž na výber spoločnej budovy pre Mestský súd Bratislava III a Mestský súd Bratislava IV nie je ukončená.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová upozornila na problém Mestského súdu Bratislava IV, pre ktorého chod nie je stále zabezpečená adekvátna priestorová kapacita. Tvrdí, že sudcovia a administratíva pracujú v dvoch budovách, ktoré sú kapacitne a technicky nevyhovujúce. Podľa Ministerstva spravodlivosti (MS) SR sú nedostatočné priestorové kapacity súdu najmä dôsledkom zanedbania tohto problému predchádzajúcimi vedeniami rezortu, predovšetkým v kontexte reformy súdnej mapy.

Kosová zároveň pripomenula, že obchodná verejná súťaž na výber spoločnej budovy pre Mestský súd Bratislava III a Mestský súd Bratislava IV nie je ukončená. Apeluje, aby sudcovia a zamestnanci mali čo najskôr dôstojné podmienky na svoju prácu. "Kapacita obidvoch budov mestského súdu je už teraz prekročená o 50 osôb, pričom na súde z pôvodne plánovaného počtu 69 sudcov je vo výkone 55 sudcov a je neobsadených takmer 30 miest justičných zamestnancov," vysvetľuje Kosová.

Riešenie priestorovej otázky dotknutého súdu bolo podľa MS síce zaradené medzi projekty Plánu obnovy a odolnosti SR, avšak išlo o nekoncepčné rozhodnutie bez akéhokoľvek organizačno-technického zabezpečenia. "Výsledkom odborne nezvládnutého procesu, obzvlášť v prvej polovici roka 2023, bol výber novej budovy, ktorý jednoznačne vykazoval znaky netransparentnosti a neefektívnosti. Zásadné pochybenia pri procese výberu budovy, realizovanom do septembra 2023, konštatovala aj kontrola Úradu vlády SR (vykonaná ešte počas predchádzajúceho volebného obdobia)," tvrdí rezort.

Tiež pripomína, že Mestský súd Bratislava IV je jedným spomedzi prijímateľov prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti SR, v rámci ktorého intenzívne prebieha proces výberu novej budovy za účelom umiestnenia nového sídla uvedeného súdu. "Obchodná verejná súťaž (vyhlásená v roku 2024), ktorej výsledkom má byť práve kúpa takej nehnuteľnosti, ktorá výrazným spôsobom zvýši kvalitu práce justičných zamestnancov predmetného súdu, je v pokročilom štádiu vyhodnocovania predložených súťažných návrhov, s reálnou perspektívou úspešného ukončenia," ozrejmilo MS.

Projekt výberu budovy pre Mestský súd Bratislava IV považuje MS za prioritný a nepretržite mu venuje najvyššiu mieru aktívnej podpory z administratívneho, ale aj vecného, respektíve technického hľadiska. Doplnilo, že v medzičase prebieha medzi ministerstvom a vedením Mestského súdu Bratislava IV kontinuálna komunikácia o ďalších možnostiach zvýšenia pracovného štandardu zamestnancov súdu.