Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Regióny

M. Kováčová: Vidím možnosti a riešenia, ako mesto riadiť lepšie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Rozhovor s Kováčovou je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na primátora mesta Košice.

Košice 23. októbra (TASR) - V jesenných komunálnych voľbách sa o post primátora Košíc bude uchádzať aj 36-ročná zamestnankyňa verejnej správy Monika Kováčová. Kandiduje ako nezávislá. Rozhovor s Kováčovou je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na primátora mesta Košice.





-Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post primátora mesta? Kandidujete ako nezávislá kandidátka či s podporou politických strán?-



Kandidovať som sa rozhodla preto, lebo vnímam kroky a vidím nedostatky, vďaka ktorým naše mesto stagnuje a nenapreduje tým správnym smerom. Keďže prostredie magistrátu a fungovanie mesta dobre poznám, vidím možnosti a riešenia, ako mesto riadiť lepšie. Mojím cieľom je, aby naše mesto bolo mestom, na ktoré jeho obyvatelia budú hrdí, v ktorom si budú chcieť zakladať rodiny a v ktorom sa budú cítiť bezpečne. Kandidujem jednoznačne ako nezávislá kandidátka a išla som so svojou kožou na trh, ako sa vraví. Aj napriek rôznym informáciám, ktoré som už viackrát opísala a zdôvodnila či už medzi ľuďmi alebo médiami, môžem úprimne a čestne zdôrazniť, že skutočne kandidujem ako nezávislá kandidátka.





-V akom stave sa podľa vás nachádza mesto, aké najväčšie pozitíva i negatíva v ňom aktuálne vnímate?-



Naše mesto sa aktuálne nachádza hlavne vo veľmi zlej finančnej situácii, ale zároveň aj v zlej situácii, čo sa týka akejsi nálady občanov, ktorí v ňom žijú. Mnohí ľudia sú už zúfalí, frustrovaní a nemajú záujem ísť ani voliť. Cítia sa byť podvedení a neustále klamaní. Ale to vyplýva asi aj z celkovej situácie, ktorá momentálne panuje v celej krajine. Čo sa týka pozitív, určite chcem vyzdvihnúť ešte stále väčšiu časť skvelých kolegov, ktorých schopnosti sú napriek ich kvalitám často nevyužité, ktorí vedia a chcú pracovať tak, aby sa naše mesto rozvíjalo a napredovalo aj s dostatočnou odbornosťou.





-Akým problémom mesto čelí, aké výzvy ho čakajú a ako na ne chcete reflektovať?-



Nastávajúca energetická kríza predstavuje výzvu, ktorej bude mesto v najbližšom období čeliť. Aby sa zabránilo zvyšovaniu daní, musíme zlepšiť čerpanie európskych peňazí a použiť ich na znižovanie nákladov mesta a zlepšenie života ľudí.





-Aké sú priority vášho programu, čo chcete v meste zmeniť, akým oblastiam sa prioritne štyri roky venovať, prípadne na čo nadviazať?-



Prioritou môjho pôsobenia na čele mesta Košice vždy bude efektívne využitie zdrojov mesta a získavanie maximálnej finančnej podpory na rozvoj z prostriedkov Európskej únie. Možno práve preto, že som žena, sú mi však bližšie témy zo sociálnej oblasti. Budem klásť dôraz na využitie týchto prostriedkov na skvalitnenie našich materských a základných škôl, komunitných centier, ale i centier pre deti s autizmom. Obzvlášť na výstavbu zariadení pre seniorov v blízkosti alebo v kombinácii s materskými centrami, kde hlavnou myšlienkou je spojenie seniorov s deťmi, čo pomôže staršej generácii cítiť sa potrebnou a nájsť novú radosť zo života. Zároveň naše deti naučí vnímať život starších a ich skúsený pohľad na svet. Ale samozrejmosťou je pre mňa aj téma bývania, takzvané štartovacie byty, ktoré som predstavila aj v mojich novinách, dlho zanedbávaná kultúra a šport a riešenie dopravnej a parkovacej situácie.





-Kandidujete ako jednotlivec alebo máte okolo seba tím spolupracovníkov? Prečo tak postupujete?-



Ako som už vyššie spomenula, kandidujem jednoznačne ako nezávislá a môj tím sedí aktuálne na magistráte mesta Košice. Sú to moji šikovní kolegovia, ktorých kvality dobre poznám, ktorí veria, že sa aktuálna situácia po voľbách zmení a konečne sa budú môcť realizovať. Že budú konečne vypočutí a ich odborné rady sa začnú brať na vedomie. Je potrebné si uvedomiť, že prijímanie nových zamestnancov bude len opäť plytvaním našimi peniazmi - peniazmi všetkých Košičanov.





Na post primátora Košíc kandidujú okrem Kováčovej aj 71-ročný vynálezca Jaroslav Džunko (Strana moderného Slovenska), 43-ročný starosta Jozef Karabin, 44-ročný výkonný riaditeľ Miloslav Klíma, 56-ročný manažér Štefan Lasky (všetci traja nezávislí), 42-ročný ekonóm Milan Lesňák (Za ľudí), 49-ročný lekár Viliam Novotný (Spolu – občianska demokracia, Demokratická strana, Šanca, ODS - Občianski demokrati Slovenska) a 45-ročný primátor mesta Jaroslav Polaček (KDH, SaS, Sme rodina, NOVA, Aliancia, Strana rómskej koalície, Dobrá voľba a Umiernení, OĽANO).