Manželia začali dokonca minulý rok organizovať v dedine s asi 220 obyvateľmi remeselný jarmok a trh s tradičnými výrobkami, ktorý na prvý raz navštívilo okolo 3000 ľudí.
Autor TASR
Súdovce 15. marca (TASR) - Chuť robiť niečo prospešné a zároveň netradičné a tiež vzťah k regiónu, v ktorom žijú, priviedol pred časom manželskú dvojicu Matthiasa Dirka Roescha a Vieru Šimčikovú k myšlienke malovýroby, na Slovensku ojedinelých, lisovaných olejov za studena. Prevádzku Olej Hont zriadili pri svojom dome v Súdovciach v okrese Krupina a už piaty rok prinášajú na trh rastlinné oleje s jedinečnou vôňou a gastronomickým zážitkom.
"Manžel mal takmer 20 rokov manufaktúru na výrobu potravín v Švajčiarsku, kde spracúval prevažne regionálne suroviny," hovorí majiteľka firmy V. Šimčiková.
Dvojica, ktorá sa spoznala pred 12 rokmi v zahraničí, "pendlovala" až do roku 2009 medzi Nemeckom, Švajčiarskom a Slovenskom. Po určitom čase ale padlo rozhodnutie ostať pod Tatrami a rozbehnúť tam niečo zmysluplné.
"Zhoda náhod nás priviedla do Súdoviec, kde sme kúpili starší dom, obnovili ho a postupne začali pracovať na malej prevádzke na lisovanie olejov," približuje rodinnú púť Šimčiková, inak vyštudovaná učiteľka.
Keďže dovtedy bolo na Slovensku takmer nemožné nájsť miestneho výrobcu s podobným zameraním, všetko si museli odkrútiť takpovediac od podlahy. Aj keď sú u nás lány polí s repkou olejnou, pestovatelia ju dodávajú takmer výlučne veľkovýrobcom. Dopracovať sa k dodávkam malého množstva surovín nebolo vôbec jednoduché. "V začiatkoch ale podalo pomocnú ruku Poľnohospodárske družstvo v neďalekých Hontianskych Moravciach, ktoré im začalo časť svojej rastlinnej produkcie dodávať a pomohlo aj s organizovaním ďalších surovín."
"Na začiatku roku 2014 sme vylisovali prvý 200-litrový sud panenského repkového oleja, no a vlani sme spracovali už 22 ton suroviny, z čoho bolo približne 5000 litrov oleja rôznych druhov," vyratúva majiteľka firmy.
Okrem oleja sú v procese využiteľné aj výlisky, ktoré sa dajú ďalej využiť ako kŕmne zmesi, alebo ako zložka výživy v potravinárstve. "Napríklad makové výlisky sú dobré na bezlepkovú múku, alebo ako plnka do koláčov," pripomína.
Firma dnes vyrába už sedem druhov oleja, repkový navyše aj v štyroch príchutiach. K dvojici majiteľov pribudol prvý zamestnanec a do prevádzky začali chodiť za olejom a "na exkurzie" už nielen ľudia z obce a blízkeho okolia, ale aj gurmáni z celého Slovenska. "Kvalitu našich výrobkov začali oceňovať najskôr návštevníci rôznych trhov, jarmokov a výstav, dnes už chodia priamo k nám a pochvaľujú nielen kvalitu našich olejov, ale aj genia loci tohto domu, prevádzky a vlastne celého regiónu," podotýka.
Manželia začali dokonca minulý rok organizovať v dedine s asi 220 obyvateľmi remeselný jarmok a trh s tradičnými výrobkami, ktorý na prvý raz navštívilo okolo 3000 ľudí. Veria, že na najbližšom, ktorý bude 30. septembra, ponúknu už aj svoj nový výrobok, ktorým by mala byť horčica z Hontu.
"Manžel mal takmer 20 rokov manufaktúru na výrobu potravín v Švajčiarsku, kde spracúval prevažne regionálne suroviny," hovorí majiteľka firmy V. Šimčiková.
Dvojica, ktorá sa spoznala pred 12 rokmi v zahraničí, "pendlovala" až do roku 2009 medzi Nemeckom, Švajčiarskom a Slovenskom. Po určitom čase ale padlo rozhodnutie ostať pod Tatrami a rozbehnúť tam niečo zmysluplné.
"Zhoda náhod nás priviedla do Súdoviec, kde sme kúpili starší dom, obnovili ho a postupne začali pracovať na malej prevádzke na lisovanie olejov," približuje rodinnú púť Šimčiková, inak vyštudovaná učiteľka.
Keďže dovtedy bolo na Slovensku takmer nemožné nájsť miestneho výrobcu s podobným zameraním, všetko si museli odkrútiť takpovediac od podlahy. Aj keď sú u nás lány polí s repkou olejnou, pestovatelia ju dodávajú takmer výlučne veľkovýrobcom. Dopracovať sa k dodávkam malého množstva surovín nebolo vôbec jednoduché. "V začiatkoch ale podalo pomocnú ruku Poľnohospodárske družstvo v neďalekých Hontianskych Moravciach, ktoré im začalo časť svojej rastlinnej produkcie dodávať a pomohlo aj s organizovaním ďalších surovín."
"Na začiatku roku 2014 sme vylisovali prvý 200-litrový sud panenského repkového oleja, no a vlani sme spracovali už 22 ton suroviny, z čoho bolo približne 5000 litrov oleja rôznych druhov," vyratúva majiteľka firmy.
Okrem oleja sú v procese využiteľné aj výlisky, ktoré sa dajú ďalej využiť ako kŕmne zmesi, alebo ako zložka výživy v potravinárstve. "Napríklad makové výlisky sú dobré na bezlepkovú múku, alebo ako plnka do koláčov," pripomína.
Firma dnes vyrába už sedem druhov oleja, repkový navyše aj v štyroch príchutiach. K dvojici majiteľov pribudol prvý zamestnanec a do prevádzky začali chodiť za olejom a "na exkurzie" už nielen ľudia z obce a blízkeho okolia, ale aj gurmáni z celého Slovenska. "Kvalitu našich výrobkov začali oceňovať najskôr návštevníci rôznych trhov, jarmokov a výstav, dnes už chodia priamo k nám a pochvaľujú nielen kvalitu našich olejov, ale aj genia loci tohto domu, prevádzky a vlastne celého regiónu," podotýka.
Manželia začali dokonca minulý rok organizovať v dedine s asi 220 obyvateľmi remeselný jarmok a trh s tradičnými výrobkami, ktorý na prvý raz navštívilo okolo 3000 ľudí. Veria, že na najbližšom, ktorý bude 30. septembra, ponúknu už aj svoj nový výrobok, ktorým by mala byť horčica z Hontu.