Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Matica slovenská odhalí pamätnú tabuľu Elene Maróthy-Šoltésovej

Miesto posledného odpočinku spisovateľky menom Elena Maróthy-Šoltésová. Foto: TASR

Slávnostný program sa začne o 9.30 h v budove historickej radnice, kde návštevníkov čaká kultúrny program a odborný seminár pod názvom Významné ženy Novohradu.

Lučenec 7. septembra (TASR) - Matica slovenská (MS) pri príležitosti Roka slovenských žien v národnom hnutí odhalí v Lučenci 12. septembra pamätnú tabuľu spisovateľke, redaktorke a revolucionárke ženského hnutia na Slovensku Elene Maróthy-Šoltésovej. TASR o tom informovala hovorkyňa MS Laura Hancová.

"Rok 2024 bol vyhlásený za Rok slovenských žien v národnom hnutí. Tento projekt je venovaný výnimočným ženám, ktoré zohrali kľúčovú úlohu pri formovaní slovenského národného povedomia. Jednou z významných osobností je aj Elena Maróthy-Šoltésová," uviedla Hancová.

Slávnostný program sa začne o 9.30 h v budove historickej radnice, kde návštevníkov čaká kultúrny program a odborný seminár pod názvom Významné ženy Novohradu. Zúčastnia sa na ňom poprední odborníci, ktorí sa budú venovať životu a dielu Maróthy-Šoltésovej, ale i ďalších vplyvných žien z tohto regiónu.

Ako dodala hovorkyňa MS, záver podujatia sa uskutoční v Dome Matice slovenskej v Lučenci, kde o 14.00 h predstavia publikáciu Sprievodca galériou osobností Novohradu. Kniha zachytáva prínosy a životné príbehy viacerých významných osobností regiónu a prispieva k uchovaniu historického dedičstva Novohradu.