Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. október 2024Meniny má Kristián
< sekcia Regióny

ŠOP: Medveď zaútočil na 66-ročného hubára v prirodzenom biotope

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

ŠOP SR vyzýva turistov, hubárov a návštevníkov hôr v týchto dňoch k zvýšenej opatrnosti.

Kanianka 19. októbra (TASR) - K útoku medveďa v katastri obce Kanianka v okrese Prievidza došlo v sobotu ráno v hustom lesnom poraste v prirodzenom biotope medveďa. Medveď napadol 66-ročného hubára. Informoval o tom odbor komunikácie a propagácie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) Slovenskej republiky.

"Na mieste stretu sa okrem medvedice nachádzali aj dve mláďatá medveďa hnedého. Zranený muž si sám privolal pomoc a bol následne ošetrený a transportovaný hasičmi do bojnickej nemocnice. Utrpel poranenie ľavého ramena a ľavej dolnej končatiny. Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR bol na mieste útoku vo veľmi krátkom čase, spolu s príchodom zložiek záchranného systému," informovala ŠOP.

ŠOP SR vyzýva turistov, hubárov a návštevníkov hôr v týchto dňoch k zvýšenej opatrnosti. Na nahlasovanie nebezpečných situácií s možným vznikom rizika, škôd a útokov v súvislosti s medveďom je v prevádzke Operačné stredisko pre medveďa hnedého ŠOP SR s telefónnym číslom 18 081. Číslo je k dispozícii 24 hodín denne, sedem dní v týždni.

O sobotnom útoku medveďa na človeka v katastrálnom území obce Kanianka v okrese Prievidza informovala trenčianska polícia na sociálnej sieti. Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby na sociálnej sieti informovalo, že k útoku malo dôjsť v oblasti Ploský Grúň. K mužovi vyslali ambulanciu rýchlej lekárskej pomoci aj záchranársky vrtuľník.