Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Regióny

Mesto Senec má schválený nový územný plán

Na snímke mimoriadne vypravený vlak zo stanice Senec prichádza do stanice Bratislava - Petržalka 5. júna 2018 v Bratislave. FOTO TASR - Pavol Zachar Foto: TASR

Doteraz platný ÚPN, spracovaný v rokoch 1985 - 1988, neskôr aktualizovaný formou viacerých zmien a doplnkov, už dlhodobo nebol dostatočným podkladom pre usmerňovanie priestorového usporiadania územia.

Bratislava/Senec 21. septembra (TASR) - Senec sa môže rozvíjať v súlade s novým územným plánom mesta (ÚPN). "Po 17 rokoch práce a komplikácií sa ho na tohtotýždňovom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) podarilo schváliť," informovala samospráva, ktorá dokument približuje na webe.

Pripomenula, že doteraz platný ÚPN, spracovaný v rokoch 1985 - 1988, neskôr aktualizovaný formou viacerých zmien a doplnkov, už dlhodobo nebol dostatočným podkladom pre usmerňovanie priestorového usporiadania a funkčného využívania územia. "Zároveň nezohľadňoval rozvojové osi, regionálne až nadregionálne investičné akcie a ani koncepčné materiály vyplývajúce z nadradenej územnoplánovacej dokumentácie územného plánu regiónu Bratislavského samosprávneho kraja," dodalo mesto.

Vysvetlilo ďalej, že nový platný územný plán obsahuje množstvo nových rozvojových aktivít mesta Senec, ako je napríklad výstavba základnej školy (ZŠ) či budovanie cyklotrás, ktoré sú naviazané na čerpanie externých zdrojov. Upozornilo zároveň, že pri vymedzení plochy pre verejnoprospešné stavby a verejnoprospešné opatrenia je potrebné naďalej riešiť vlastnícke vysporiadanie pod týmito plochami a zariadeniami. Spomína v tejto súvislosti okrem iného napríklad výstavbu telocvične pri novej ZŠ Záhradnícka, potrebu vlastníckeho vysporiadania pozemkov v areáli existujúcej čistiarne odpadových vôd či plochy cintorína.

"V diskusii k tomuto bodu zasadnutia MsZ sa spomínali aj jeho súčasti, ktoré bude musieť mesto a mestské zastupiteľstvo v budúcnosti upraviť. Prínosy nového územného plánu budú však oveľa väčšie ako fakty, ktoré bude treba upravovať," uviedlo mesto.