Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. november 2024
< sekcia Regióny

V Michalovciach sa koná prvá Jesenná gastronomická výstava

Za účasti viacerých vystavovateľov a tiež začínajúcich a profesionálnych kuchárov sa 15. novembra 2013 v Michalovciach koná Jesenná gastronomická výstava, ktorá je vôbec prvým podujatím svojho druhu na území Zemplína. Jej súčasťou je aj kuchárska súťaž vo varení. Na snímke ukážka vyrezávaného ovocia počas súťaže Jesennej gastronomickej výstavy v Michalovciach. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Gastronomické výstavy sú vhodným miestom pre prezentáciu a degustáciu nových druhov jedál.

Michalovce 15. novembra (TASR) - Za účasti viacerých vystavovateľov a tiež začínajúcich a profesionálnych kuchárov sa dnes v Michalovciach koná Jesenná gastronomická výstava, ktorá je vôbec prvým podujatím svojho druhu na území Zemplína. Jej súčasťou je aj kuchárska súťaž vo varení.

Podujatie, ktoré prebieha od dnešného rána v jednom z michalovských hotelov, zorganizovali košická a tatranská pobočka Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov spolu s michalovskou Strednou odbornou školou obchodu a služieb (SOŠOaS).

"Dnešná výstava je príkladom spolupráce školy a praxe. Chceme vytvárať čo najviac príležitostí, aby si študenti už v škole našli odpovede na mnohé otázky, s ktorými sa budú stretávať počas výkonu svojho povolania," uviedol pre TASR riaditeľ SOŠOaS Miroslav Sivý.

V tejto súvislosti poznamenal, že súčasťou programu sú ukážky najnovších trendov stolovania, prezentácia cukrárenských výrobkov, ukážky výroby miešaných nápojov, vyrezávaného ovocia, ale aj kuchárska súťaž vo varení, a to v kategóriách junior a senior.

Za účasti viacerých vystavovateľov a tiež začínajúcich a profesionálnych kuchárov sa 15. novembra 2013 v Michalovciach koná Jesenná gastronomická výstava, ktorá je vôbec prvým podujatím svojho druhu na území Zemplína. Jej súčasťou je aj kuchárska súťaž vo varení. Na snímke kuchár počas súťaže Jesennej gastronomickej výstavy v Michalovciach.
Foto: TASR/Tomáš Doboš
Začínajúci kuchári z radov študentov, ako aj skúsenejší kuchári z praxe dnes súťažia podľa medzinárodných podmienok v príprave vopred stanoveného jedla, a to bravčovej panenky s prílohou.

"Odborná porota sleduje, ako kuchári pracujú, ako využívajú celkový priestor na stole, ako dokážu šikovne spracovať celú receptúru, surovinu, no a samozrejme, najdôležitejšou časťou je vizualizácia jedla a jeho samotná chuť," priblížil pre TASR Michal Šenítko z košického zväzu kuchárov a cukrárov.

Podujatia, kde sa stretávajú mladí a skúsenejší kuchári, sú podľa jeho slov prínosom pre obe strany. "Poskytuje sa tak priestor jednak žiakom odborných škôl, ale aj kuchárom z praxe, aby si zmerali svoje sily a porovnali svoje vedomosti či zručnosti pri príprave jedál."

Gastronomické výstavy sú zároveň vhodným miestom pre prezentáciu a degustáciu nových druhov jedál. "Z kuskusu som urobil sushi maki, bravčovú panenku som upiekol na panvici a následne som to polial dubákovou penou a slivkovo-vínovou omáčkou," pochválil sa svojím netradičným spracovaním súťažného jedla košický kuchár Miroslav Tima.

Mená najlepších kuchárov z oboch kategórií súťaže vyhlásila jej odborná porota dnes podvečer.