Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Regióny

Michalovce organizujú olympiádu pre žiakov organizujú už 40 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Celkovo sa na olympiáde zúčastňuje približne 900 žiakov, z toho 380 v atletických súťažiach.

Michalovce 28. mája (TASR) - V Michalovciach v utorok slávnostne otvorili jubilejný ročník mestskej športovej olympiády. Ako TASR informovala Marcela Andréová z odboru komunikácie a marketingu mestského úradu, súťaž michalovských základných škôl v atletike a kolektívnych športoch sa v meste organizuje už 40 rokov, čo z nej robí najstaršiu súťaž tohto druhu na Slovensku.

Súčasťou otváracieho ceremoniálu bolo aj odovzdanie ocenení. "Pri príležitosti 40. výročia mestskej športovej olympiády udelili Mesto Michalovce a Olympijský klub Michalovce ocenenie za prínos v oblasti športu a olympionizmu desiatim pedagógom," uviedla Andréová.

Celkovo sa na olympiáde zúčastňuje približne 900 žiakov, z toho 380 v atletických súťažiach. Žiaci sú zo všetkých základných škôl v Michalovciach, ako aj z partnerských miest Liptovského Mikuláša a Užhorodu.

Športové zápolenia 40. ročníka olympiády potrvajú štyri dni. Začali sa v pondelok (27. 5.) súťažou vo volejbale, počas týždňa pokračujú zápasmi vo vybíjanej, v basketbale, vo florbale, futbale a atletickými disciplínami, ako sú beh na 60 metrov, skok do diaľky, skok do výšky, vrh guľou, hod kriketovou loptičkou či behy na čas. Olympiáda vyvrcholí vo štvrtok (30. 5.) vyhodnotením disciplín a celkovým vyhodnotením škôl.

Mestská športová olympiáda sa začala v roku 1982 ako Pionierska športová olympiáda mestských základných škôl, ktorú iniciovali nadšenci športu Juraj Kríž, Juraj Vraňuch a Ján Eštok. Od začiatku bola súťaž spojená s Medzinárodným dňom detí a kultúrnymi vystúpeniami. Súťaže prebiehali v areáli 1. Základnej školy. Od roku 2009 bola olympiáda presunutá na 4. Základnú školu, kde bola vybudovaná nová tartanová atletická dráha.