Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 27. október 2024Meniny má Sabína
< sekcia Regióny

Ministerstvo práce chce pomôcť klientom OZ Teplo domova v Hronovciach

Na archívnej snímke zariadení Teplo domova v Hronovciach v okrese Levice. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Polícia našla v súkromnom dome ubytovaných desať ľudí vo veku od 46 do 70 rokov s rôznymi ochoreniami.

Hronovce 22. decembra (TASR) – Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) je pripravené pomôcť obyvateľom nájomného domu, ktorý v Hronovciach v Levickom okrese prevádzkovalo občianske združenie (OZ) Teplo domova. V dome zasahovala minulý týždeň polícia a jeho majiteľku obvinila zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby.

Polícia našla v súkromnom dome ubytovaných desať ľudí vo veku od 46 do 70 rokov s rôznymi ochoreniami. Vnútorná teplota v izbách sa pohybovala od 8,4 do 18,4 stupňa Celzia. Podľa polície bol v miestnostiach neporiadok, zápach, hmyz, plesne na stenách a stropoch a zvieracie exkrementy v interiéri, pričom ubytovaní ľudia nemali zabezpečený dostatok jedla, hygienu a čisté šaty. Niektorí z nich trpeli rôznymi kožnými ochoreniami a bolo s nimi aj nevhodne zaobchádzané.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v stanovisku k prípadu uviedlo, že správu o situácii v súkromnom nájomnom dome v Hronovciach prijalo s ľútosťou. „Konanie jeho majiteľky považujeme za absolútne neprípustné. Napriek tomu, že nejde o zariadenie sociálnych služieb, chceme pomôcť všetkým dotknutým ľuďom. Komunikujeme s orgánmi činnými v trestnom konaní, obecným úradom a zdravotníckym zariadením, v ktorom sú ľudia z nájomného domu momentálne umiestnení. Na základe získaných informácií budeme súčinní pri riešení ich situácie,“ uviedla pre TASR hovorkyňa ministerstva Michaela Slivková Kirňaková.

Ako doplnila, momentálne sú obyvatelia z nájomného domu v karanténe. Po jej skončení je ministerstvo práce pripravené pomôcť seniorom nájsť ubytovanie so starostlivosťou v zariadení sociálnych služieb podľa ich potrieb, v súlade s kompetenciami a povinnosťami miestnej a regionálnej samosprávy v tejto oblasti.

V súvislosti s prípadom v Hronovciach ministerstvo práce pripomína, že občianske združenie Teplo domova nie je zariadením sociálnych služieb (ZSS). „Poskytovať sociálne služby môže iba také zariadenie, ktoré je oficiálne registrované a je regulované zákonom o sociálnych službách. Keďže tento dom v registri poskytovateľov sociálnych služieb nie je, MPSVR SR nemalo zákonom povolený vstup do súkromného objektu, aby tu vykonalo kontroly dodržiavania kvality poskytovaných služieb, ako je to pri registrovaných ZSS. Ministerstvo už pripravuje nový zákon o inšpekcii v sociálnych veciach, ktorý by mal byť účinný od 1. januára 2022, “ dodala Slivková Kirňaková.

Ministerstvo práce zároveň odporučilo rodinným príslušníkom, ktorí majú záujem o sociálne služby pre svojich blízkych, aby si ich poskytovateľa overili v Centrálnom registri poskytovateľov sociálnych služieb. „Ten nájdu na oficiálnej webovej stránke ministerstva a na webových stránkach vyšších územných celkov,“ pripomenula Slivková Kirňaková.