Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Regióny

Rezort: Na cezhraničné projekty v oblasti klímy pôjde 11 miliónov

Na snímke zľava Marcel Tribus, riaditeľ kultúrneho a turistického centra a riaditeľ kancelárie Karpatského euroregiónu v Bardejove, Michal Kaliňák - štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, Richard Raši, minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a Jozef Guliga, prednosta Okresného úradu v Bardejove 13. septembra 2024. Foto: TASR - Maroš Černý

Za minulé programové obdobie 2014 - 2020 bolo z programu Interreg PL-SK vyčerpaných takmer 99 percent z celkovej alokácie viac ako 178 miliónov eur.

Bardejov 13. septembra (TASR) - Na cezhraničné projekty v oblasti klímy a biodiverzity pôjde viac ako 11 miliónov eur. Najnovšie výzvy z programu cezhraničnej spolupráce Interreg Poľsko-Slovensko určené na rozvoj prihraničných oblastí predstavili v piatok v Bardejove minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD) a štátny tajomník rezortu investícií Michal Kaliňák. Zúčastnili sa tiež na otvorení kancelárie Karpatského euroregiónu v Bardejove.

"Dnes sme sa stretli v Bardejove, hlavnom meste slovensko-poľskej spolupráce, pretože tu otvárame kanceláriu Karpatského euroregiónu. Sme presvedčení o tom, že tento deň bude veľmi významný z hľadiska budúcnosti celého regiónu," uviedol minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

Za minulé programové obdobie 2014 - 2020 bolo z programu Interreg PL-SK vyčerpaných takmer 99 percent z celkovej alokácie viac ako 178 miliónov eur. V Bardejove bolo realizovaných sedem projektov v hodnote presahujúcej 32 miliónov eur. "Tieto projekty prispeli k zlepšeniu dopravy, zvýšeniu dopravnej bezpečnosti, ale aj k revitalizácii kultúrnych centier, parku a výstavbe cyklochodníkov," dodal Raši.

V novom programovom období 2021 - 2027 má program Interreg PL-SK vyčlenených viac ako 165 miliónov eur. Prvých 47 projektov je už schválených a zazmluvnených, pričom prvé hmatateľné výsledky sa očakávajú v blízkej budúcnosti.

"Už v pondelok (16. 9.) chystáme vyhlásenie nových výziev v oblasti klímy a biodiverzity s celkovou alokáciou viac ako 11 miliónov eur. Výzva na tému klímy bude zameraná na zvýšenie odolnosti voči klimatickým zmenám a extrémnym javom, zatiaľ čo výzva na biodiverzitu bude podporovať napríklad aktivity zamerané na ochranu chránených oblastí a krízové riadenie," vysvetlil Raši.

Ďalšie výzvy sa pripravujú na október a budú sa týkať cestovného ruchu a kultúrneho dedičstva s alokáciou 25 miliónov eur.

"V decembri 2024 budú vyhlásené výzvy na podporu elektromobility a inštitucionálnej spolupráce s alokáciou 1,9 a 1,5 milióna eur. Tieto peniaze budú využité na rozvoj elektromobilnej infraštruktúry a posilnenie inštitucionálnych kapacít verejných inštitúcií v pohraničných oblastiach," informoval šéf rezortu investícií.

V Bardejove v piatok slávnostne otvorili i kanceláriu Karpatského euroregiónu. Podľa rezortu investícií Karpatský euroregión plní dôležitú úlohu v podpore cezhraničného cestovného ruchu a prevádzkuje Fond malých projektov programu Interreg PL-SK. Jeho najväčším cieľom do roku 2030 je vytvorenie a propagácia značky Carpathia, ktorá bude vlajkovou loďou regiónu Karpát.

"Značka Carpathia zahŕňa veľké slovenské a poľské územie a našou úlohou bude, aby sme dokázali spojiť investorov naprieč dedinami, mestami, samosprávami a krajmi," povedal štátny tajomník Michal Kaliňák.

"Pred 17 rokmi bol otvorený tento Poľsko-slovenský dom. Dnes sa posúvame ďalej a Bardejov bude centrom pre značku Carpathia. Táto kancelária bude zastrešovať v podstate všetky aktivity Karpatského euroregiónu v regióne. Súbežne s tým tú vznikne aj Entry Point značky Carpatia, keďže nám bol schválený ako mestu projekt v rámci mäkkých grantov Interreg medzi mestami Bardejov a Jaroslaw," dodal Marcel Tribus, riaditeľ kultúrneho a turistického centra a riaditeľ kancelárie Karpatského euroregiónu v Bardejove.