Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Regióny

Montánne dedičstvo Banskej Štiavnice priblíži špeciálna výprava

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Cesta povedie cez kalváriu v Hornej Rovni k šachtám Amália a Weiden, kde bude možnosť obdivovať zachované banskotechnické pamiatky.

Banská Štiavnica 4. septembra (TASR) - Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici pozýva na výpravu po montánnom dedičstve mesta. Podujatie "Od Terezky do Huty" sa uskutoční v sobotu 7. septembra a ponúkne prehliadku významných montánnych lokalít, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou regiónu.

"Podujatie sa začína ráno o 9.00 h na Hornej Rovni, kde účastníci začnú cestu pri Terézii šachte, jednom z najvýznamnejších miest banského regiónu," informovalo TASR múzeum. Odborný sprievodca skupinu prevedie povrchovými dobývkami a odhalí zaujímavé detaily z histórie baníctva, ktoré formovali krajinu aj život obyvateľov Banskej Štiavnice.

Cesta povedie cez kalváriu v Hornej Rovni k šachtám Amália a Weiden, kde bude možnosť obdivovať zachované banskotechnické pamiatky. Výprava bude pokračovať k štôlni Klinger pri rovnomennom tajchu, ikonickom vodnom diele.

Ďalej sa putovanie presunie k Ondrej šachte, kde je naplánovaná prestávka na občerstvenie. Pokračovať bude okolo štôlne Ján, Žigmund šachty a dedičnej štôlne Svätotrojičná, až po "Biely dom" pri František šachte. Súčasťou vychádzkovej trasy bude aj Mária štôlňa a Šándorka. Koniec vychádzky je predpokladaný o 16.00 h v areáli Dolnej Huty.