Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Regióny

Multifunkčná telocvičňa v Spišskej Novej Vsi stála 4,3 milióna eur

Na snímke interiér novej multifunkčnej telocvične, ktorá pribudla vedľa mestskej športovej haly v Spišskej Novej Vsi v stredu 26. júna 2024. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Zástupca zhotoviteľa Rastislav Bendík podotkol, že stavbu budovali s cieľom čo najväčšej energetickej efektívnosti

Spišská Nová Ves 26. júna (TASR) - V Spišskej Novej Vsi pribudla multifunkčná telocvičňa, za približne 4,3 milióna eur ju vybudoval Košický samosprávny kraj (KSK). Slúžiť bude najmä študentom miestnych stredných škôl, ale aj širokej verejnosti. Investíciu kraj financoval z vlastných zdrojov, predseda KSK Rastislav Trnka predpokladá, že časť nákladov by mohli refinancovať zo zdrojov Fondu na podporu športu.

"Chceli by sme získať dotáciu vo výške 1,1 milióna eur, tieto peniaze by sa potom vrátili späť do rozpočtu a budeme ich môcť využiť na iné športovisko," uviedol Trnka. Ozrejmil, že hala je multifunkčná a určená pre viacero druhov športov ako florbal, futsal, volejbal, ale aj basketbal či bedminton. Jej súčasťou je aj hľadisko pre približne stovku divákov. Pozostáva z dvoch blokov, v jednom je zázemie s oddychovou zónou, šatňami pre športovcov, kabinetmi a sociálnymi zariadeniami a v druhom je hracia plocha.

Na snímke nová multifunkčná telocvičňa, ktorá pribudla vedľa mestskej športovej haly v Spišskej Novej Vsi v stredu 26. júna 2024.
Foto: TASR - Adriána Hudecová


Ingeborg Skalská, riaditeľka Gymnázia Javorová, ktoré bude telocvičňu prevádzkovať, ocenila, že hracia plocha sa dá predeliť. "Budú tak môcť pedagógovia pripraviť aj individuálny tréningový plán, respektíve sa bude môcť jednej vyučovacej hodiny zúčastniť viacero tried naraz," dodala. Trnka upozornil, že v poslednom období vybudovali a zrekonštruovali v kraji viaceré športoviská, cieľom krajskej samosprávy je dať ich všetky v priebehu niekoľkých mesiacov pod správu jednej spoločnej inštitúcie.

Investíciu ocenil aj primátor Spišskej Novej Vsi Pavol Bečarik. Vzhľadom na to, že telocvičňu postavili blízko mestskej športovej haly, podľa neho výrazne pomôže pri organizácii rôznych podujatí či aktivitách športových klubov. "Zámer tu bol už niekoľko rokov, som rád, že sa športovisko podarilo vybudovať práve na tomto mieste. V Spišskej Novej Vsi máme viacero športových klubov, ktoré by ho mohli taktiež využívať," skonštatoval.

Zástupca zhotoviteľa Rastislav Bendík podotkol, že stavbu budovali s cieľom čo najväčšej energetickej efektívnosti. "Napríklad boli použité svetlá, ktoré sa dajú ovládať a svietivosť sa nastavuje podľa potreby. Vzduchotechnika je nastavená tak, že všetky informácie z haly idú cez čidlá na tzv. velín, kde sa nastavuje vykurovanie. Spotreba sa dá aj plánovať," ozrejmil. Výstavba novej haly šla podľa vopred stanoveného časového harmonogramu, práce trvali viac ako rok.