Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Regióny

Múzeum v Seredi si pripomenie kazateľa a kníhtlačiara Petra Bornemiszu

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Sprievodným podujatí DEKD v Seredi je výstava výtvarných prác Baroko očami detí, inštalovaná pri bastióne seredského hradu.

Sereď 22. septembra (TASR) - Spomienka na 450. výročie príchodu evanjelického kazateľa, spisovateľa a kníhtlačiara Petra Bornemiszu do Šintavy, ktoré na piatkové popoludnie pripravilo Mestské múzeum - Fándlyho fara v Seredi, je súčasťou programu v rámci tohtoročných Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD). Okrem odborných prednášok je na podujatí pripravené aj uvedenie dvoch publikácií. Informovala o tom vedúca múzea Mária Diková.

"Otvárame výstavy k danej téme - Peter Bornemisza (1535 - 1584) a Turzovci, nositelia kultúry a vzdelanosti v Seredi a Šintave," uviedla. Záujemcovia sa budú môcť zoznámiť aj s novými tlačami Sila tlačeného slova Anny Jónásovej a kolektívu a s Bibliografiou Petra Bornemiszu z dielne knižnice v Galante.

Sobotný (23. 9.) program sa začne o 15.00 h tanečným vystúpením združenia Fringia v historických kostýmoch s názvom Na Turzovskom panstve a pokračovať bude koncertom Ensemble Thesaurus Musicum Farby barokovej Európy. Michal Hottmar v ňom zahrá na arcilutne a Sándor Szászvárosi na viole di gamba. Následne si občianske združenie Vodný hrad, ktoré sa orientuje na odkrývanie dejín šintavského vodného hradu v Seredi a histórie mesta, pripomenie prezentáciou svoje 25. výročie založenia.

Sprievodným podujatí DEKD v Seredi je výstava výtvarných prác Baroko očami detí, inštalovaná pri bastióne seredského hradu.