Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

SR hostí stretnutie Spoločného riadiaceho výboru UNESCO

Na snímke zelená hranica v NP Poloniny. Foto: TASR - Milan Kapusta

Ministerstvo priblížilo, že lokalita Karpatské bukové pralesy je sústava lokalít zapísaných na Zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Slovensko hostí v blízkosti Národného parku Poloniny a Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat stretnutie medzinárodného Spoločného riadiaceho výboru UNESCO. V utorok sa uskutočnilo rokovanie členov výboru. Na stredu (18. 9.) je naplánovaná terénna pochôdzka v Poloninách a v CHKO Vihorlat. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

"Výbor rozhoduje o uplatňovaní spoločného integrovaného manažmentu danej lokality. Stretnutie Spoločného riadiaceho výboru sa spravidla počas predsedníctva organizuje v blízkosti komponentov UNESCO lokality," priblížilo MŽP.

Slovensko na podujatí zastupuje riaditeľka stáleho sekretariátu UNESCO sériovej lokality, ako aj ďalší jej členovia. Okrem toho sa na podujatí zúčastnia aj zástupcovia envirorezortu, Národného parku Poloniny, CHKO Vihorlat a ďalší odborní zástupcovia Štátnej ochrany prírody SR. "Zasadnutia sa aktuálne zúčastňuje 16 krajín z celkovo 18 zmluvných krajín," uviedlo MŽP.

Ministerstvo priblížilo, že lokalita Karpatské bukové pralesy je sústava lokalít zapísaných na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Pozostáva z 94 komponentov v 18 zmluvných štátoch. Zástupcovia 18 zmluvných štátov sa stretávajú pravidelne dvakrát do roka, online aj prezenčne.