Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Na blahorečení J. Havlíka sa zúčastnilo približne 13.000 ľudí

Snímka z blahorečenia Jána Havlíka pred Bazilikou Sedembolestnej Panny Márie v meste Šaštín-Stráže (okres Senica) v sobotu 31. augusta 2024. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Registrovaných bolo približne 370 kňazov.

Šaštín-Stráže 31. augusta (TASR) - Na sobotnej slávnosti blahorečenia Jána Havlíka sa v Šaštíne-Strážach (okres Senica) zúčastnilo podľa organizátorov približne 13.000 ľudí, prihlásených bolo viac ako 120 autobusov. Na tlačovej konferencii o tom informoval hlavný koordinátor prípravy slávnosti blahorečenia Peter Novák.

Registrovaných bolo približne 370 kňazov. "Boli tu stovky rehoľníkov a rehoľníčok, na pódiu ste mohli vidieť viac ako 30 biskupov z rôznych krajín sveta," priblížil Novák. Poukázal na to, že relikviár, v ktorom sú uložené ostatky Havlíka, váži približne 90 kilogramov.

Ján Havlík zomrel 27. decembra 1965 na následky psychickej a fyzickej tyranie vo väzení. Odpykal si 11 rokov väzenia za vlastizradu a misijnú službu medzi spoluväzňami. Slávnostný úkon blahorečenia sa uskutočnil v sobotu pred Bazilikou Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne-Strážach. Dekrét o mučeníctve Jána Havlíka schválil na základe výsledkov diecéznej a rímskej fázy procesu blahorečenia pápež František.