Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Regióny

Na hrade nad obcou Vinné je naplánovaná stabilizácia južnej hradby

Na snímke rekonštrukcia Vinianskeho hradu nad obcou Vinné v okrese Michalovce. Foto: TASR - Roman Hanc

Práce na záchranu hradu sa začali v roku 2011.

Vinné 12. augusta (TASR) - Obnova hradu nad obcou Vinné v okrese Michalovce pokračuje v tomto roku, zameraná je na stabilizáciu južnej hradby a rekonštrukciu a hlavne murárske práce. Ako pre TASR uviedol Jaroslav Gorás z občianskeho združenia Východoslovenské výskumné dokumentačné centrum, cieľom je zachovať historické murivo pre ďalšie generácie.

"Materiál, ktorý používame na záchranu hradu, získavame z archeologických nálezísk a všetko ostatné si kupujeme v rámci projektu Ľudia a hrady," dodal Gorás. V aktuálnom období v rámci projektu zamestnávajú 25 ľudí.

"Pracujeme trochu inak. Remeslá, ktoré sú potrebné na záchranu hradu ako kamenárstvo, murárstvo, tesárstvo, ale aj kováčstvo majú dielne priamo na hrade. Výrobky následne používame na záchranu hradu," vysvetlil Gorás. Okrem toho môžu návštevníci vidieť stroj na pletenie lán, vyskúšať si ho, ako aj funkčný drevený navijak na ťažké bremená, ktorý dosahuje výšku viac ako desať metrov.



Práce na záchranu hradu sa začali v roku 2011. "Keď sme sem prišli, mnohé hradby a múry boli neviditeľné, skryté pod zemou. Máme za sebou vyše 12 archeologických sezón, ktoré nám pomohli odkryť múry. Tie sme nadmurovali do bezpečnej pozície, aby sme zabránili nebezpečným situáciám," dodal.

Podľa Gorása vidieť veľkú časť zrealizovanej práce hlavne na renesančnom paláci, ktorý prešiel zásadnou obnovou vrátane opravy prepadnutých klenieb a vytvorenia tehlovej podlahy.