Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Regióny

Na Katarínke sa začala letná turistická sezóna

Na snímke Katarínka, ruina františkánskeho kostola a kjláštora sv. Kataríny Alexandrijskej pri obciach Dechtie a Naháč, archívne foto. Foto: TASR

Občianske združenie Katarínka sa spolu so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže usiluje už od roku 1994 o záchranu ruín kostola a kláštora.

Dechtice 7. júla (TASR) - Dňom otvorených dverí a svätou omšou sa začala počas tohto víkendu letná turistická sezóna na Katarínke pri Dechticiach v okrese Trnava. Súčasťou jej otvorenia bol kultúrny a zábavný program pre vyše tisícku návštevníkov, informovala za organizátorov Beáta Kohutiarová.

Kostol a kláštor svätej Kataríny Alexandrijskej je súbor zaniknutých budov františkánskeho kláštora, pomerne zachovaných kostolných múrov a kostolnej veže zo 17. storočia, nachádzajúcich sa v pohorí Malé Karpaty.

Občianske združenie Katarínka sa spolu so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže usiluje už od roku 1994 o záchranu ruín kostola a kláštora. Počas 30 rokov dobrovoľníckych prác sa viac ako 2000 dobrovoľníkom podarilo komplexne zakonzervovať všetky múry kostola, obnoviť zničenú kostolnú vežu a vytvoriť v nej expozíciu a rozhľadňu.

Zároveň objavili dve krypty, osem kaplniek a množstvo ďalších zaniknutých budov areálu. Odhalené boli najstaršie dejiny tohto miesta, ktoré siahajú do obdobia existencie gotickej kaplnky a cintorína z 15. storočia a ktoré sa v roku 1618 zmenilo na rozsiahly františkánsky kláštor a významné pútnické miesto.