Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Regióny

Na letisku v Bratislave pomáha s vtáctvom aj výr skalný

Na snímke výr skalný. Foto: TASR Daniel Stehlík

Ide o najväčší druh sovy na Slovensku a takisto najväčší druh z našich operencov, ktorých na letisku máme, uviedlo letisko.

Bratislava 25. júla (TASR) - Na bratislavskom letisku pomáha minimalizovať strety lietadiel s vtáctvom a inými zvieratami aj výr skalný. Na plašenie vtáctva v okolí letiska sa využíva 12 dravcov. Letisko Bratislava o tom informuje na sociálnej sieti.

"Ide o najväčší druh sovy na Slovensku a takisto najväčší druh z našich operencov, ktorých na letisku máme. Rozpätie krídel má približne 1,8 metra. Na biologickej ochrane letiska sa využíva najmä na odlákanie dravcov a krkavcovitých vtákov z prevádzkových plôch," uviedlo letisko.

Zároveň priblížilo, že počas letnej sezóny zažívajú "najnebezpečnejšie" obdobie, keďže pre väčší pohyb lietadiel dochádza aj k väčšiemu riziku stretov kŕdľov vtákov s lietadlami. "Daždivé dni zase prispievajú k väčšiemu výskytu hmyzu a dážďoviek, ktoré sú zdrojom potravy pre viaceré druhy vtákov, ktoré tak nad letiskom prelietavajú častejšie," dodalo.