Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Regióny

Na liečbu klientov a pacientov využívajú v Handlovej canisterapiu

Na snímke jeden z vodiacich psov. Foto: TASR - Branislav Caban

Canisterapia využíva pozitívny vplyv psa na fyzickú, psychickú a sociálnu pohodu človeka.

Handlová 26. júna (TASR) - Na odreagovanie klientov Senior centra sv. Kataríny a pacientov Nemocnice Agel Handlová a na zlepšenie ich zdravotného stavu prispieva canisterapia. Terapeutické psy spolu s canisterapeutkami zo spolku Psí pohlazení navštívili nemocnicu po viac ako roku. Informovala o tom riaditeľka nemocnice Marta Eckhardtová.

"Klienti i pacienti vďaka prítomnosti psov doslova pookriali a prišli na iné myšlienky. Psy hladkali, česali a kŕmili piškótami, niektorí ich dokonca oslovovali menami svojich domácich miláčikov. Veríme, že tento zážitok, pozitívna nálada a pocity, ktoré v nich prítomnosť terapeutických psov vyvolala, priaznivo ovplyvnia aj ich liečbu," uviedla Eckhardtová.

Canisterapia využíva pozitívny vplyv psa na fyzickú, psychickú a sociálnu pohodu človeka. Motivuje k využívaniu jemnej a hrubej motoriky končatín, komunikácii, klienta či pacienta inšpiruje k telesnej aktivite. Terapeutický tím tvorí psovod a špeciálne vycvičený pes, psovod musí mať odborné vedomosti v canisterapii a psychológii.