Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Regióny

Na Liptove vzniká prvá energetická komunita

Na snímke solárny systém produkujúci 3 kWh elektrickej energie. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Jej počiatkom bolo spustenie fotovoltického zariadenia na streche základnej školy v obci Lisková pri Ružomberku v marci tohto roka.

Ružomberok 31. marca (TASR) - Na Liptove vzniká prvá energetická komunita. Jej počiatkom bolo spustenie fotovoltického zariadenia na streche základnej školy v obci Lisková pri Ružomberku v marci tohto roka. Ako vysvetlil šéf Miestnej akčnej skupiny (MAS) Dolný Liptov Rastislav Horvát, komunita združí podnikateľov, samosprávu aj tretí sektor s cieľom vzájomnej energetickej pomoci.

"Cieľom je otvoriť tému výroby elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov na území dolného Liptova a spoločne ju nielen vyrábať, ale aj uchovávať a najmä vzájomne zdieľať," vysvetlil Horvát.

Veľkou výzvou komunity bude podľa Horváta vyskladať také zdroje výroby energie z obnoviteľných zdrojov, aby bola potreba aj spotreba zabezpečená kontinuálne. "Energetický mix je dôležité poznať, zmapovať potenciál v území a povedať, kde by sme zariadenia na výrobu energie mohli mať a aká je potreba a spotreba," uviedol.

Predseda MAS konkretizoval, že podľa doterajších zistení by samosprávy inštaláciou fotovoltických zariadení na verejných budovách na území dolného Liptova mohli vyrobiť o 12 % energie viac, ako je ich spotreba. V roku 2035 by sa aj vďaka energetickej komunite a jej aktivitám mohol dostať dolný Liptov na hranicu 35 percent.