Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 25. november 2024Meniny má Katarína
< sekcia Regióny

Na Malokarpatskej vínnej ceste otvorili tento rok vinári 164 pivníc

Zo Dňa otvorených pivníc Malokarpatskej vínnej cesty vo Svätom Jure, 14. novembra 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

V ponuke nechýbajú regionálne gastronomické špeciality, ako sú pagáčiky, lokše, štrúdle, či guláše, k tomu chlieb, pomázanky, jabĺčka, syry i olivy.

Bratislava 14. novembra (TASR) – Dnes sa začal jesenný Deň otvorených pivníc na Malokarpatskej vínnej ceste. Na toto najväčšie podujatie vinohradníkov, ktorí pestujú vinič na úbočiach a úpätiach Malých Karpát, sa pripravilo tento rok rekordný počet vinárov. Tí sprístupnili 164 svojich vínnych pivníc pre verejnosť. Tradičné slávnosti malokarpatských vinohradníkov a vinárov v Deň otvorených pivníc prebiehajú v piatok a sobotu 14. a 15. novembra.

V poradí 15. ročník podujatia bude opäť najväčším tohtoročným sviatkom pre milovníkov vínnej turistiky na Malokarpatskej vínnej ceste. V tomto roku vinári pre návštevníkov otvorili pivnice od Devína v Bratislave cez Raču, Vajnory, Svätý Jur, Pezinok, Modru... až po Trnavu. Počas dvoch dní sprístupnia vínne pivnice a prevádzky pre všetkých, ktorí sa chcú prejsť malokarpatskou krajinou a spoznávať ju ako fenomén chute, ale aj krásy prírody a miestnej kultúry.

„Kto chce spoznať Malokarpatskú vínnu cestu v jej pravej podstate, musí ísť na vidiek. Deň otvorených pivníc láka každoročne tisíce priaznivcov zo Slovenska i zahraničia. Na rozdiel od lokálnych vinobraní či iných podujatí sa toto usporadúva na celej Malokarpatskej vínnej ceste. Návštevníci vyzbrojení degustačným pohárikom a ďalším príslušenstvom putujú po regióne za svetlami lampášov v priečelí otvorených pivníc. Nielen za dobrým vínom či miestnymi kulinárskymi špecialitami, ale aj za originálnou históriou s vinárskymi architektonickými pamiatkami a v neposlednom rade i za oku lahodiacemu jesennému pohľadu na malokarpatské vinice," priblížil predseda Združenia MVC Milan Pavelka.

Fotogaléria z otvorenia pivníc Malokarpatskej vínnej cesty:



V ponuke okrem množstva degustačných vzoriek vín v každej pivnici, s možnosťou nákupu v rámci ceny zakúpených vstupeniek, nechýbajú regionálne gastronomické špeciality, ako sú pagáčiky, lokše, štrúdle, či guláše, k tomu chlieb, pomázanky, jabĺčka, syry i olivy. Mnohé pivnice chystajú pre návštevníkov aj kultúrny program v podobe živej hudby.

Tento rok nebol malokarpatským vinohradníkom veľmi naklonený. Daždivé počasie od polovice júna až do konca septembra ovplyvnilo úrodu i kvalitu hrozna. Neskoršie sorty ako napríklad rizlingy ešte stále potrebujú zvýšenú starostlivosť zo strany vincúrov. No v ponuke určite nebudú chýbať skoré a poloskoré odrody ako Oliver Irssay, Pesecká leánka alebo Muller Thurgau, ktoré už dosiahli vynikajúce senzorické vlastnosti.