Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Regióny

Na martinskej Jesseniovej lekárskej fakulte UK študuje asi 2000 ľudí

Na archívnej snímke študent počas praktickej časti talentovej skúšky na štúdium zubného lekárstva na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine. Foto: TASR Erika Ďurčová

JLF UK má v aktuálnom akademickom roku naplánovaných viacero projektov. Podľa dekanky sa jeseň bude niesť v znamení akreditácie.

Martin 19. septembra (TASR) - Na martinskej Jesseniovej lekárskej fakulte (JLF) Univerzity Komenského (UK) v Bratislave študuje na lekárskych aj nelekárskych odboroch zhruba 2000 slovenských aj zahraničných študentov. Po otvorení akademického roka 2023/2024 o tom v utorok informovala Zuzana Marčeková z marketingu JLF UK.

Doplnila, že fakulta si v aktuálnom akademickom roku pripomína 55. výročie samostatného fungovania v rámci UK. "Do prvého ročníka všeobecného lekárstva v slovenskom jazyku nastupuje približne 120 študentov. Na zubné lekárstvo je zapísaných 11 študentov a vyše 110 na nelekárskych študijných programoch. V končiacom šiestom ročníku všeobecného lekárstva má JLF UK aktuálne až 193 slovenských študentov. Vyšší počet budúcich absolventov je v tomto akademickom roku z dôvodu prvého zvýšenia počtu prijatých medikov, ktoré nariadila vtedajšia vláda," vysvetlila.

"Očakávame, že to budú šikovní študenti. Minulý rok sme nastavili nový systém prijímacieho konania a uvidíme, či sa naše očakávania naplnia," povedala pri príležitosti otvorenia nového akademického roka dekanka JLF UK Andrea Čalkovská. Fakulta si od študentov zbiera spätnú väzbu, na základe ktorej potom vie prijímací proces v prípade potreby optimalizovať.

JLF UK má v aktuálnom akademickom roku naplánovaných viacero projektov. Podľa dekanky sa jeseň bude niesť v znamení akreditácie. "Čaká nás návšteva zo Slovenskej akreditačnej komisie, ktorá bude posudzovať, či spĺňame všetky náležitosti. Zároveň príde aj skupina, ktorá bude posudzovať, či budú naše diplomy uznávané napríklad aj v Kanade a USA," priblížila.

V akademickom roku 2023/2024 budú na JLF UK pokračovať aj procesy v súvislosti s výstavbou novej nemocnice v Martine. "Pracujeme na úprave vlastníckych vzťahov. Týkajú sa pozemkov, na ktorých má byť nemocnica postavená, ktoré sú zatiaľ stále v našom vlastníctve," uviedla Čalkovská.