Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Na námestí v Brezne pribudol protitankový kanón i výstava fotografií

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Regionálne oslavy 80. výročia SNP sa v Brezne uskutočnia 31. augusta.

Brezno 22. augusta (TASR) - Na námestí v Brezne v ostatnom čase pribudol protitankový kanón i výstava fotografií venovaná udalostiam z obdobia medzi rokmi 1938 a 1945. Regionálne oslavy 80. výročia SNP sa v meste uskutočnia 31. augusta, samospráva po rokoch oživí aj tradíciu Polmaratónu SNP. Mesto o tom informovalo na svojej oficiálnej webovej stránke.

V uplynulom období na breznianskom námestí pribudol protitankový kanón, ktorý si samospráva spolu s partnermi zapožičala z Vojenského útvaru Nemecká. Delo má verejnosti pripomenúť, že Brezno bolo tretím významným miestom počas SNP. "Päťdesiatsedemmilimetrový protitankový kanón vz. 43 bol určený na ničenie tankov samohybných diel a obrnených transportérov protivníka, ničenie a umlčovanie jeho pechotných palebných prostriedkov, ako aj ničenie nekrytej živej sily," priblížila samospráva s tým, že bližšie informácie záujemcom ponúka informačná tabuľa umiestnená pred kanónom.

Na námestí v Brezne bola predstavená aj výstava fotografií venovaná udalostiam z obdobia medzi rokmi 1938 a 1945. Výstava mapuje spoločensko-politický i hospodársky vývoj v meste od vyhlásenia autonómie, cez obdobie slovenského štátu až po udalosti leta 1944, ktoré vyústili do SNP. "Prostredníctvom textových i obrazových informácií oboznamuje s významným postavením Brezna, ktoré sa popri Banskej Bystrici a Zvolene stalo jednou zo súčastí operačného trojuholníka s krycím názvom Zuzana," dodala samospráva.

Regionálne oslavy 80. výročia SNP sa v Brezne uskutočnia 31. augusta. Súčasťou programu bude pietny akt pri soche partizána a pomníku vojenského dôstojníka Samuela Sekurisa, nasledovať budú príhovory a kultúrny program. Mesto pri príležitosti okrúhleho výročia SNP obnovuje aj tradíciu Polmaratónu SNP, nadviazať chce na bohato obsadené ročníky z 80. a 90. rokov minulého storočia.

"Bežci odštartujú o 10.00 h na námestí, pričom ich čaká šesť okruhov na nádhernej mestskej trati s minimálnym prevýšením. Sily si zmerajú celkovo v troch disciplínach, a to polmaratón, beh na 10,5 kilometra a štafeta tri krát sedem kilometrov," uviedlo mesto.