Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Regióny

Na Oponickom hrade pokračuje šiesta sezóna archeologického výskumu

Na archívnej snímke Oponický hrad v okrese Topoľčany. Foto: TASR - Dano Veselský

Výskum realizuje Katedra archeológie Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre pod vedením Dominika Repku.

Nitra 8. augusta (TASR) - Na doskúmanie severovýchodného úseku obvodovej hradby horného hradu a pod ním sa nachádzajúceho priestoru parkánového múru, juhozápadnej steny neskororenesančného paláca, je zameraný tohtoročný výskum Oponického hradu v okrese Topoľčany. Šiesta sezóna výskumu sa začala koncom júna, jeho iniciátorom je občianske združenie Apponiana.

Výskum realizuje Katedra archeológie Filozofickej fakulty (FF) Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre pod vedením Dominika Repku. V rámci povinnej terénnej praxe sa na ňom aktívne zúčastňujú aj študenti z Katedry archeológie FF UKF. "V skúmanom priestore sa nám podarilo objaviť dverný otvor aj s náznakom klenby a dobre zachovanou tehlovou podlahou," informoval Repka.

Výsledky práce archeológov si široká verejnosť môže pozrieť do konca septembra v priestoroch Krajskej knižnice Karola Kmeťka. Tam sa po ukončení výstavy Archeologický výskum a obnova Oponického hradu v Ponitrianskom múzeu v Nitre presunula časť archeologických nálezov nájdených na Oponickom hrade. Návštevníci majú možnosť pozrieť si výber nálezov dokumentujúcich život na hrade, ktoré sú doplnené postermi so základnými informáciami o výskume, nálezoch a obnove hradu.