Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Regióny

Na oslavy do Banskej Bystrice zavítalo podľa rezortu vyše 55.000 ľudí

Na snímke slávnostná vojenská prísaha na centrálnych oslavách 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) pri Pamätníku SNP v Banskej Bystrici vo štvrtok 29. augusta 2024. Foto: FOTO TASR - Ján Krošlák

Súčasťou osláv 80. výročia SNP bola vôbec po prvýkrát aj slávnostná vojenská prísaha, počas ktorej deklarovalo svoju vernosť vlasti 531 absolventov základného vojenského výcviku.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Banská Bystrica 30. augusta (TASR) - Na oslavy 80. výročia SNP, ktoré sa konali 29. augusta v Banskej Bystrici, zavítalo počas celého dňa viac ako 55.000 účastníkov. TASR o tom v piatok informovalo Ministerstvo obrany (MO) SR.

Na bezpečnosť návštevníkov, ktorí si do mesta pod Urpínom prišli pripomenúť jednu z najvýznamnejších udalostí našich novodobých dejín a vzdať hold jej hrdinom, dohliadalo približne 1100 policajtov a 150 príslušníkov Úradu na ochranu ústavných činiteľov.

Ako uviedol rezort obrany, počas veľkolepej vojenskej prehliadky sa prezentovalo zhruba 3000 osôb a vyše 260 kusov pásovej a kolesovej techniky, vrátane tankov T-72 a samohybných kanónových húfnic Zuzana 2 a Zuzana 2000. Súčasťou prehliadky bol aj prelet stíhacích lietadiel partnerov z Česka či Maďarska a taktiež dvoch slovenských lietadiel F-16.

Súčasťou osláv 80. výročia SNP bola vôbec po prvýkrát aj slávnostná vojenská prísaha, počas ktorej deklarovalo svoju vernosť vlasti 531 absolventov základného vojenského výcviku. Vojenskú prísahu zložili pred zrakmi 3600 svojich rodinných príslušníkov.

"Sľúbili sme, že sa pokúsime vytvoriť dôstojné oslavy 80. výročia SNP. Oslavy sme chceli otvoriť pre všetkých a to aj pri bezpečnostných opatreniach spôsobených udalosťami z mája. Oslavám napriek tomu nechýbal kontakt a interakcia s ľuďmi, vďaka čomu tak mali všetci možnosť naplno osláviť tento veľký sviatok SR," zhodnotil minister obrany Robert Kaliňák.

Ako zhrnulo MO SR, záchranná služba mala 54 zásahov, z toho v polovici prípadov išlo o kolapsy z tepla. Počas celého dňa osláv sa vyexpedovalo 40.000 litrov pitnej vody a 30.000 fliaš s minerálnou vodou, okrem nápojov, ktoré si bolo možné zakúpiť na mieste. Účastníkom rozdali viac ako 210.000 prezentačných materiálov a darčekov. O program sa staralo 350 účinkujúcich.

Návštevníci osláv mali k dispozícii 26 sprievodných aktivít v stánkoch a taktiež 25 stánkov s občerstvením. Detskú zónu navštívilo počas dňa viac ako 7000 rodín s deťmi. Informácie z osláv zabezpečovalo 202 zástupcov médií zo šiestich krajín.