Na ploche približne 110 hektároch chovajú predovšetkým kapry, ale aj amury, tolstolobiky či šťuky.
Autor TASR
Perín-Chym 30. marca (TASR) – V obci Perín-Chym (okres Košice-okolie) v týchto dňoch realizujú jarný výlov rýb. Tie prečkali zimu v päťhektárovej prezimovacej komore. Podľa porybného Mateja Grentzera do jesene dosiahnu potrebnú váhu a skončia na štedrovečernom stole.
Aj napriek tuhej zime s ľadom až do 40 centimetrov, ryby prezimovali podľa jeho slov veľmi dobre a sú pekné. "Môžeme očakávať viac ako dva a pol až trojkilogramové ryby v októbri. Máme tu prevažne kaprov. Šťuky sme dali už skôr do rybníkov, lebo tie idú do výteru už koncom marca. Sú tu amury a iné druhy rýb, ale 90 percent z nich sú kapry,“ uviedol pre TASR Grentzer.
Ryby rozmnožujú pomocou takzvaných generačných rýb, z ktorých majú niekoľko kusov. "Vrátime ich naspäť do prezimovacej komory. Budú sa samé vytierať, ale vieme priniesť ryby z Iňačoviec, kde majú zariadenie na umelý výter. Tam vedia umelo vytierať ryby, tak niekedy pre istotu prinesieme trojdňový vačkový plod vo veľkosti komára,“ vysvetlil porybný.
Na ploche približne 110 hektároch chovajú predovšetkým kapry, ale aj amury, tolstolobiky či šťuky.
"Všetky ryby končia u nás, v Košiciach a idú najmä na vianočný trh, takže sú to budúce vianočné kapry. Ryba rastie od marca do októbra. V zimnom období je skôr úbytok na váhe. Ryby hybernujú, nekŕmime ich," doplnil Grentzer.
Ako povedal, v súčasnosti sa u nás zvyšuje spotreba rýb. "Kedysi bola spotreba štyri kilogramy na obyvateľa. Vo vyspelých krajinách je možno aj 50 kilogramov, ale zvyšuje sa to z roka na rok," doplnil s tým, že dôvodom môže byť to, že mladí ľudia chcú žiť zdravšie a píše sa o potrebe zaradenia rýb do jedálnička.
Aj napriek tuhej zime s ľadom až do 40 centimetrov, ryby prezimovali podľa jeho slov veľmi dobre a sú pekné. "Môžeme očakávať viac ako dva a pol až trojkilogramové ryby v októbri. Máme tu prevažne kaprov. Šťuky sme dali už skôr do rybníkov, lebo tie idú do výteru už koncom marca. Sú tu amury a iné druhy rýb, ale 90 percent z nich sú kapry,“ uviedol pre TASR Grentzer.
Ryby rozmnožujú pomocou takzvaných generačných rýb, z ktorých majú niekoľko kusov. "Vrátime ich naspäť do prezimovacej komory. Budú sa samé vytierať, ale vieme priniesť ryby z Iňačoviec, kde majú zariadenie na umelý výter. Tam vedia umelo vytierať ryby, tak niekedy pre istotu prinesieme trojdňový vačkový plod vo veľkosti komára,“ vysvetlil porybný.
Na ploche približne 110 hektároch chovajú predovšetkým kapry, ale aj amury, tolstolobiky či šťuky.
"Všetky ryby končia u nás, v Košiciach a idú najmä na vianočný trh, takže sú to budúce vianočné kapry. Ryba rastie od marca do októbra. V zimnom období je skôr úbytok na váhe. Ryby hybernujú, nekŕmime ich," doplnil Grentzer.
Ako povedal, v súčasnosti sa u nás zvyšuje spotreba rýb. "Kedysi bola spotreba štyri kilogramy na obyvateľa. Vo vyspelých krajinách je možno aj 50 kilogramov, ale zvyšuje sa to z roka na rok," doplnil s tým, že dôvodom môže byť to, že mladí ľudia chcú žiť zdravšie a píše sa o potrebe zaradenia rýb do jedálnička.