Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Regióny

Na STU v Bratislave sa začnú súťaže Letnej univerziády SR 2024

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Záštitu nad LU SR 2024 prevzal minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Bratislava 26. augusta (TASR) - Na Slovenskej technickej univerzite (STU) v Bratislave sa v nedeľu (1. 9.) začnú súťaže Letnej univerziády (LU) SR 2024. Na podujatí akademického športu bude súťažiť viac ako 600 študentov univerzít a vysokých škôl z celého Slovenska. Zahŕňa celkovo 14 športov vrátane e-športov, ktoré organizátori zaradili medzi ukážkové. TASR o tom informoval hovorca STU Juraj Rybanský.

"Dejiskami septembrových športových zápolení budú Centrum akademického športu Mladá garda, športoviská a priestory fakúlt a rektorátu STU v Bratislave a plaváreň Materiálovotechnologickej fakulty (MTF) STU v Trnave. Vyše 600 najlepších akademických športovcov zabojuje v 80 disciplínach celkovo o 580 medailí," uviedol hovorca.

Ako priblížil, športový program LU SR 2024 sa začne v nedeľu atletickými súťažami na Mladej garde. V pondelok (2. 9.) a utorok (3. 9.) bude podľa jeho slov telocvičňa Strojníckej fakulty STU miestom turnaja vo volejbale mužov, na Mladej garde zase zabojujú ženy v plážovom volejbale. V tom istom čase budú podľa hovorcu v bazéne MTF STU v Trnave súťažiť plavci vrátane slovenských reprezentantov Františka Jablčníka a Patrika Folťana. Na Fakulte elektrotechniky a informatiky (FEI) STU odohrajú podľa neho basketbalový turnaj muži a ženy.

"Na otváracom ceremoniáli 3. septembra o 10.00 h v Aule akademika Bellu na Stavebnej fakulte STU za účasti generálneho sekretára Medzinárodnej federácie univerzitného športu Erika Saintronda bude niesť univerziádnu pochodeň atletický reprezentant Slovenska, študent FEI STU Ján Volko, najúspešnejší slovenský šprintér a ambasádor LU SR 2024," poznamenal Rybanský. Vlajkonosičkami budú podľa jeho slov top univerzitné športovkyne.

Ako doplnil, v stredu (4. 9.) sa bude na Stavebnej fakulte STU súťažiť v šerme a vo štvrtok (5. 9.) v orientačnom behu. V novembri program letnej univerziády podľa neho doplnia súťaže v športovom aerobiku na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského a v športovej gymnastike v športovom centre v Šamoríne.

Záštitu nad LU SR 2024 prevzal minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky Tomáš Drucker (Hlas-SD). "Miesto v čestnom predsedníctve prijali významní predstavitelia z univerzitného, politického a športového prostredia," dodal hovorca STU.