Študenti súťažili v barmanskom umení v kategóriách Soft drink a Long drink. Išlo v poradí o 14. ročník podujatia, ktorý sa písomnou časťou začal v stredu (22. 3.).
Autor TASR
Košice 23. marca (TASR) - Medzinárodná barmanská súťaž juniorov Cassovia Cup 2023 sa vo štvrtok konala v Hotelovej akadémii v Košiciach. Prihlásených bolo 21 škôl zo Slovenska, Maďarska, Česka a Lotyšska, informoval Košický samosprávny kraj (KSK).
Študenti súťažili v barmanskom umení v kategóriách Soft drink a Long drink. Išlo v poradí o 14. ročník podujatia, ktorý sa písomnou časťou začal v stredu (22. 3.). Organizátorom bola Hotelová akadémia, odborne podujatie zastrešovala Slovenská barmanská asociácia (SkBA) s 20 komisármi. Medzi nimi bol aj Ján Majoroš, štvornásobný držiteľ ocenenia Barman roka SkBA, ktorý je tiež vedúcim barmanského krúžku na košickej Hotelovej akadémii.
Podľa riaditeľky Hotelovej akadémie Jaroslavy Mamčakovej škola zaznamenáva zvyšujúci sa dopyt po kurzoch, ako je barman, barista, prípadne somelier. "Zamestnávatelia vedia oceniť, ak zamestnanec ponúkne viac zo svojich odborných kompetencií. Súťaže takéhoto charakteru sú pre žiakov stredných odborných škôl veľkým prínosom. Umožňujú im zlepšiť ich odborné vedomosti, zručnosti, získať nové poznatky a zároveň získavajú šancu zvýšiť svoje možnosti lepšieho uplatnenia na trhu práce," uviedla pre TASR.
Receptúry prihlásených nápojov v súťaži museli byť podľa pravidiel pôvodné, na prípravu dekorácií mali súťažiaci 20 minút, na samotnú prípravu troch porcií nápoja šesť minút.
Študenti súťažili v barmanskom umení v kategóriách Soft drink a Long drink. Išlo v poradí o 14. ročník podujatia, ktorý sa písomnou časťou začal v stredu (22. 3.). Organizátorom bola Hotelová akadémia, odborne podujatie zastrešovala Slovenská barmanská asociácia (SkBA) s 20 komisármi. Medzi nimi bol aj Ján Majoroš, štvornásobný držiteľ ocenenia Barman roka SkBA, ktorý je tiež vedúcim barmanského krúžku na košickej Hotelovej akadémii.
Podľa riaditeľky Hotelovej akadémie Jaroslavy Mamčakovej škola zaznamenáva zvyšujúci sa dopyt po kurzoch, ako je barman, barista, prípadne somelier. "Zamestnávatelia vedia oceniť, ak zamestnanec ponúkne viac zo svojich odborných kompetencií. Súťaže takéhoto charakteru sú pre žiakov stredných odborných škôl veľkým prínosom. Umožňujú im zlepšiť ich odborné vedomosti, zručnosti, získať nové poznatky a zároveň získavajú šancu zvýšiť svoje možnosti lepšieho uplatnenia na trhu práce," uviedla pre TASR.
Receptúry prihlásených nápojov v súťaži museli byť podľa pravidiel pôvodné, na prípravu dekorácií mali súťažiaci 20 minút, na samotnú prípravu troch porcií nápoja šesť minút.