Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Regióny

Na symbolickom cintoríne na Zverovke pribudli dve pamätné tabuľky

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Symbolický cintorín sa nachádza na Zverovke v Roháčskej doline. Otvorený bol v roku 2009.

Zuberec 27. októbra (TASR) - Na symbolickom cintoríne na Zverovke si v nedeľu uctili horskí záchranári, obyvatelia Zuberca a pozostalí pamiatku obetí horských nešťastí v Roháčoch. Podľa Romana Grmana z Oblastného strediska Horskej záchrannej služby (OS HZS) Západné Tatry tam pribudli dve nové tabuľky s menami tohtoročných obetí.

Prvé nešťastie sa stalo v polovici januára, keď nehodu na snežnom skútri pod masívom vrchu Pilsko neprežil muž z Poľska. Na snežnom skútri jazdil po strmom svahu a vozidlo sa na neho prevrátilo. Napriek úsiliu záchranárov sa u neho nepodarilo obnoviť životné funkcie.

Druhú tragédiu zaznamenali horskí záchranári zo Západných Tatier na začiatku letnej sezóny. Z vrcholu Ostrého Roháča spadol západnou stenou do Smutnej doliny slovenský turista. Jeho telo bez známok života našli približne v šesť metrov hlbokej trhline medzi roztápajúcim sa snehom a skalným podložím.

Symbolický cintorín sa nachádza na Zverovke v Roháčskej doline. Otvorený bol v roku 2009. Pietnemu miestu dominuje vstupná brána s nápisom Mŕtvym na pamiatku, živým pre výstrahu! Venované je nielen obetiam hôr, ale aj osobnostiam, ktoré sa zaslúžili o zveľaďovanie Roháčov.