Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 20. október 2024Meniny má Vendelín
< sekcia Regióny

SPOMÍNALI NA OBETE HÔR na Symbolickom cintoríne vo Vrátnej

Na snímke kahance počas pietnej spomienky na obete horských nešťastí v Malej Fatre. Vo Vrátnej doline 20. októbra 2024. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Pamätnému miestu dominuje kaplnka s nápisom Mŕtvym na pamiatku, živým pre výstrahu!

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Terchová 20. októbra (TASR) - Na Symbolickom cintoríne vo Vrátnej si v nedeľu uctili horskí záchranári, obyvatelia Terchovej a pozostalí pamiatku obetí horských nešťastí v Malej Fatre. Podľa Petra Muráňa z Oblastného strediska Horskej záchrannej služby (OS HZS) Malá Fatra sa počet smrteľných prípadov v porovnaní s minulými rokmi výrazne znížil.

"Od poslednej pietnej spomienky vykonali horskí záchranári 174 zásahov na lyžiarskych svahoch a 96 zásahov v teréne. Zaznamenali sme jeden smrteľný prípad, pričom v posledných rokoch bolo toto číslo omnoho vyššie," skonštatoval Muráň.

Smutný koniec mal zásah malofatranských záchranárov v polovici augusta, keď pri výstupe na Malý Rozsutec zomrel 49-ročný slovenský turista. Muž pri výstupe za sedlom Zákres náhle upadol do bezvedomia a nejavil známky života. Napriek maximálnemu úsiliu horských i leteckých záchranárov sa u neho nepodarilo obnoviť životné funkcie.

Podľa Muráňa treba úrazom či tragédiám v horách predchádzať dobrou prípravou na túru. "Základ je dobre sa oboznámiť s trasou. Aktuálne sú dni krátke, takže treba túru naplánovať, aby sa človek vrátil ešte za svetla. Človek by nemal preceňovať svoje sily, lebo často dochádza k vyčerpaniu, potom stráca pozornosť a dochádza k rôznym úrazom," poznamenal Muráň.

Symbolický cintorín v Malej Fatre sa nachádza v závere Vrátnej doliny. Otvorený a posvätený bol v roku 1998 ako v poradí tretí slovenský symbolický cintorín venovaný obetiam hôr. Cintorín vybudovala HZS a hoci ho v roku 2014 poškodila bahenná lavína, pomerne rýchlo sa ho podarilo obnoviť. Pamätnému miestu dominuje kaplnka s nápisom "Mŕtvym na pamiatku, živým pre výstrahu!".