Usporiadateľov mrzí, že oproti vlaňajšku prišlo tento rok na výstavu menej hotelierov a majiteľov reštaurácií.
Autor TASR
,aktualizované Prešov 3. mája (TASR) - Lahôdky z banketových stolov rôznych druhov, farieb, chutí a tvarov dnes do historickej budovy Parku kultúry a oddychu v Prešove prilákali stovky návštevníkov na 11. ročník Májovej výstavy studených mís a cukrárskych výrobkov.
Časť maturitnej skúšky tu skladajú aj študenti gastronomických odborov Súkromnej strednej odbornej školy Mladosť (SSOŠ), ktorá ako jedna z troch stredných škôl na tejto výstave predstavuje svoje výrobky.
"Cieľom je, aby jednotlivé školy vystavili práce svojich žiakov, umenie svojich majstrov a takto by sme chceli spropagovať úroveň gastronómie v Prešove a v širokom okolí," uviedol pre TASR riaditeľ SSOŠ František Novotný.
Priblížil, že v PKO sú vystavené torty, ktoré sa pripravujú na rôzne príležitosti. Prevažnú väčšinu však tvoria výrobky z mäsa, syrov a zeleniny. Okrem toho tu majstri kuchári predvádzajú prípravu pokrmov. Návštevníci si budú môcť zasúťažiť v krájaní a čistení špargle a naučia sa ju pripraviť na holandskej omáčke.
Prirodzene, najväčšiu trému mali maturanti, ktorých výrobky hodnotila maturitná komisia priamo na výstave. Skúšku absolvoval aj Peter Jurko. Ten sa predstavil pred verejnosťou i komisiou syrovými roládami, ktoré naplnil niekoľkými druhmi ovocia.
"Som rád, že to už mám za sebou, bol som nervózny, ale už to opadlo. Pripravil som mäsové rolády, dúfam, že sa komisii páčila úprava a im to chutilo. Ak to bude možné, chcel by som sa tejto práci venovať aj po škole," povedal Matej Macko. Podobne sa dnes cítil aj jeho spolužiak Jaroslav Lelák, ktorý predviedol svoje kuchárske umenie prípravou plnenej kačky.
Usporiadateľov mrzí, že oproti vlaňajšku prišlo tento rok na výstavu menej hotelierov a majiteľov reštaurácií. "Toto podujatie totiž aj im vytvára priestor, aby prišli, pozreli si práce a môžu tu nájsť zamestnanca do svojho stravovacieho zariadenia," dodáva riaditeľ školy.
Májovú výstavu studených mís a jedál každoročne organizuje Prešovský klub kuchárov a cukrárov, SSOŠ Mladosť v spolupráci s mestom Prešov a ďalšími partnermi.
Časť maturitnej skúšky tu skladajú aj študenti gastronomických odborov Súkromnej strednej odbornej školy Mladosť (SSOŠ), ktorá ako jedna z troch stredných škôl na tejto výstave predstavuje svoje výrobky.
"Cieľom je, aby jednotlivé školy vystavili práce svojich žiakov, umenie svojich majstrov a takto by sme chceli spropagovať úroveň gastronómie v Prešove a v širokom okolí," uviedol pre TASR riaditeľ SSOŠ František Novotný.
Tu bude player
Priblížil, že v PKO sú vystavené torty, ktoré sa pripravujú na rôzne príležitosti. Prevažnú väčšinu však tvoria výrobky z mäsa, syrov a zeleniny. Okrem toho tu majstri kuchári predvádzajú prípravu pokrmov. Návštevníci si budú môcť zasúťažiť v krájaní a čistení špargle a naučia sa ju pripraviť na holandskej omáčke.
Prirodzene, najväčšiu trému mali maturanti, ktorých výrobky hodnotila maturitná komisia priamo na výstave. Skúšku absolvoval aj Peter Jurko. Ten sa predstavil pred verejnosťou i komisiou syrovými roládami, ktoré naplnil niekoľkými druhmi ovocia.
"Som rád, že to už mám za sebou, bol som nervózny, ale už to opadlo. Pripravil som mäsové rolády, dúfam, že sa komisii páčila úprava a im to chutilo. Ak to bude možné, chcel by som sa tejto práci venovať aj po škole," povedal Matej Macko. Podobne sa dnes cítil aj jeho spolužiak Jaroslav Lelák, ktorý predviedol svoje kuchárske umenie prípravou plnenej kačky.
Usporiadateľov mrzí, že oproti vlaňajšku prišlo tento rok na výstavu menej hotelierov a majiteľov reštaurácií. "Toto podujatie totiž aj im vytvára priestor, aby prišli, pozreli si práce a môžu tu nájsť zamestnanca do svojho stravovacieho zariadenia," dodáva riaditeľ školy.
Májovú výstavu studených mís a jedál každoročne organizuje Prešovský klub kuchárov a cukrárov, SSOŠ Mladosť v spolupráci s mestom Prešov a ďalšími partnermi.