Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Regióny

Na Trenčianskom hrade sprístupnili obytné priestory Barborinho paláca

Trenčiansky hrad. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa riaditeľa Trenčianskeho múzea v Trenčíne Petra Martiniska bude verejnosti prístupný aj obytný palácový priestor na poschodí, ktorý nebol nikdy prístupný.

Trenčín 1. augusta (TASR) - Na Trenčianskom hrade sprístupnili pre návštevníkov obytné priestory Barborinho paláca, ktoré boli doposiaľ pre verejnosť uzatvorené. Informovala o tom hovorkyňa Trenčianskeho múzea v Trenčíne Katarína Špačková.

Barborin palác je jedným z troch palácov Trenčianskeho hradu a spolu s Matúšovou vežou a Palácom Zápoľských vytvára typickú siluetu hradu. Barborin palác bol doposiaľ sprístupnený len čiastočne, v rámci prehliadky so sprievodcom mohli návštevníci vidieť jeho prízemie a podzemnú časť - lapidárium.

Podľa riaditeľa Trenčianskeho múzea v Trenčíne Petra Martiniska bude verejnosti prístupný aj obytný palácový priestor na poschodí, ktorý nebol nikdy prístupný.

"Doposiaľ boli tieto palácové priestory, nachádzajúce sa v jednom z najvyššie položených objektov na hrade, využívané ako sklad archeologických nálezov zaistených počas záchranných a rekonštrukčných prác v 60. rokoch 20. storočia. Trenčianske múzeum pristúpilo k definitívnemu vyprázdneniu priestorov a k sprístupneniu perly Trenčianskeho hradu verejnosti," uviedol riaditeľ.

Palácový priestor poskytujúci výhľad na široké okolie Trenčína bude otvorený nielen pre návštevníkov Trenčianskeho hradu v rámci malého okruhu, ale aj pre širokú verejnosť s možnosťou využívať priestor na konanie spoločenských podujatí.

"Budeme veľmi radi, ak tento skvostný palácový priestor, ktorý obývala cisárovná Svätej rímskej ríše, česká a uhorská kráľovná, bude využívaný na spoločenské podujatia aj dnes. Plánujeme ho ponúkať aj ako priestor na individuálny prenájom," doplnil Martinisko.