Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Regióny

Na turistickej trase pri Lemešanoch pribudli lesné lekárničky

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR - Adriána Hudecová

Na dvoch frekventovaných miestach ľudia nájdu okrem základného materiálu na ošetrenie rán aj prostriedky na včasnú elimináciu prípadného lesného požiaru.

Lemešany 15. októbra (TASR) - Na turistickej trase Lemešanská špacírka pri obci Lemešany (okres Prešov) pribudli pre obyvateľov a turistov lesné lekárničky. Na dvoch frekventovaných miestach ľudia nájdu okrem základného materiálu na ošetrenie rán aj prostriedky na včasnú elimináciu prípadného lesného požiaru. TASR o tom informovala predsedníčka občianskeho združenia (OZ) Hasam Andrea Mlynárová.

"Mnoho ľudí si neuvedomuje, že aj krátka prechádzka v lese môže priniesť riziká, ako sú pád, poranenie alebo alergické reakcie na rastliny a hmyz. Mať poruke lekárničku môže byť rozhodujúce pre zdravie," povedala Dominika Angelovičová z OZ Hasam.

Tak ako les môže byť potencionálne nebezpečný pre ľudí, sú podľa Mlynárovej často turisti nebezpeční pre prírodu. Každoročne sú lesy vystavené riziku požiarov, často spôsobených nedbanlivosťou návštevníkov. Hlavnými faktormi sú neopatrné zaobchádzanie s ohňom, nedodržiavanie zákonných predpisov a ignorovanie varovaní. Požiare môžu mať devastačné následky na ekosystémy, faunu a flóru, preto je nesmierne dôležité ich podchytiť ešte v začiatkoch horenia a predísť tak negatívnym následkom.

"Vďaka podpore Prešovského samosprávneho kraja sa nám podarilo realizovať projekt SafetyHelpKit - prvá pomoc v lese, a tak umiestniť na turistickú trasu pri obci Lemešany dve lekárničky, ktoré obsahujú základný materiál na ošetrenie krvavých zranení, rán po bodnutí hmyzom, vykĺbenín, popálenín, či prostriedky na zmiernenie dôsledkov prehriatia. Okrem iného obsahujú aj hasiacu deku a lopatu ako prvky požiarnej ochrany," vysvetlila Mlynárová.

Lekárničky nájdu ľudia na smerovníku pri altánku U dvoch duboch a na altánku Za Kolovou. Obe lekárničky sú umiestnené na miestach s vytvorenými ohniskami a sú chránené fotopascou. Zároveň obe lekárničky obsahujú GPS súradnice, ktoré ocenia stratení turisti, ktorí potrebujú nahlásiť svoju polohu záchranným zložkám.

"Pre udržanie zdravia našich lesov a bezpečnosti nás všetkých je zodpovednosťou každého návštevníka lesa sa správať ohľaduplne k sebe, druhým aj prírode. V rámci projektu OZ Hasam vypracovalo aj vzdelávacie materiály zamerané na prevenciu vzniku lesných požiarov a základy prvej pomoci v lese," dodala Mlynárová.