Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Regióny

Na viacerých miestach v Bratislave začínajú so stavaním zábran

Na snímke hladina rieky Dunaj o 11:00 v Bratislave 14. septembra 2024. Foto: FOTO TASR - Jaroslav Novák

S obyvateľmi, ktorých nehnuteľnosti sa nachádzajú v záplavových územiach, majú komunikovať miestne úrady a záchranné zložky.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 14. septembra (TASR) - Na viacerých miestach Bratislavy sa budú cez víkend stavať protipovodňové zábrany. Slovenský vodohospodársky podnik bude hradenie v sobotu realizovať pozdĺž rieky Morava medzi mestskými časťami Devín a Devínska Nová Ves, v nedeľu bude pokračovať na ďalších miestach. TASR o tom informoval hovorca hlavného mesta Peter Bubla. Deklaroval, že s ľuďmi s nehnuteľnosťami v záplavových oblastiach budú miestne úrady a záchranné zložky komunikovať.

"V nedeľu (15. 9.) ráno bude Slovenský vodohospodársky podnik pokračovať hradením v okolí Karloveskej zátoky, nasledovať bude hradenie v Devíne a pred obedom sa predpokladá inštalácia hradenia aj v Starom Meste, na úrovni Rázusovho a Fajnorovho nábrežia. (...) Pre osádzanie hradenia v Starom Meste bude dočasne zrušené aj parkovanie na Fajnorovom nábreží. Prosíme preto ľudí, ak na tejto ulici majú zaparkované vozidlo, aby si ho preparkovali," priblížil.

Bratislava podľa hovorcu poskytne na pomoc pri inštalácii protipovodňových zábran personálne kapacity komunálneho podniku. "Hlavné mesto bude rovnako súčinné pri zabezpečovaní zázemia pre Slovenský vodohospodársky podnik," doplnil. V záplavových oblastiach budú podľa jeho slov mestskí aj štátni policajti zabezpečovať verejný poriadok a monitorovať zákaz vstupu. "Prosíme všetkých, aby v záujme bezpečnosti rešpektovali informácie a značenie na mieste," apeloval.

S obyvateľmi, ktorých nehnuteľnosti sa nachádzajú v záplavových územiach, majú komunikovať miestne úrady a záchranné zložky. "Okresný úrad v spolupráci s mestskou časťou Devín zabezpečuje materiál na realizáciu svojpomocného hradenia pre obyvateľov s nehnuteľnosťami v záplavovom území pozdĺž Devínskej cesty. Aktuálne prognózy Slovenského vodohospodárskeho podniku nepredpokladajú zatopenie samotnej Devínskej cesty, o prípadnej zmene prognózy budú informovať," uzavrel Bubla.

Primátor hlavného mesta Matúš Vallo deklaroval, že na zvládnutie situácie spojenej s daždivým a veterným počasím vyčlenili všetky možné ľudské aj technické kapacity. Obáva sa, že Bratislavu ešte len to najhoršie čaká. "Chcem vás poprosiť o pochopenie a trpezlivosť. Verím, že spoločným úsilím sa nám podarí dosiahnuť, aby prípadné škody na majetku mesta aj obyvateľoch boli čo najmenšie," skonštatoval na sociálnej sieti.

Pre bratislavský úsek Dunaja bude od nedele (15. 9.) rána platiť tretí stupeň povodňovej aktivity. Taký istý platí od soboty aj pre rieku Morava.