Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Regióny

Na východe hasiči riešili požiare trávy, najväčší bol pri Švábovciach

Na snímke dym z požiaru trávy pri obci Švábovce (okres Poprad), ktorý je vidieť z lyžiarskeho strediska v Bachledovej doline v sobotu 12. marca 2022. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Niekoľko zásahov k požiarom trávy mali počas dňa aj hasiči v Košickom kraji.

Poprad 12. marca (TASR) – Hasiči na východe Slovenska museli od rána riešiť viacero požiarov trávy. Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Prešove pre TASR uviedol, že od 6. hodiny už v týchto prípadoch zasahovali 16-krát. "Najviac požiarov bolo v Popradskej kotline a asi taký najrozsiahlejší za obcou Švábovce v okrese Poprad. Odtiaľ sa teraz vrátili naši príslušníci, zasahovali tam aj dobrovoľní hasiči, horela plocha okolo 300 x 1000 metrov," priblížil.

Okrem toho zasahovali hasiči aj v okolí Kežmarku, Ľubice, Huncoviec, či vo Veľkej Lomnici. Vo všetkých prípadoch sa podarilo zabrániť, aby sa oheň rozšíril do blízkosti obydlí. "Je sobota, slnečné počasie, ľudia sú aktívnejší, takže očakávame, že to bude pribúdať. To je každý rok to isté, príde jar, začnú vypaľovať trávu. Sú také dve oblasti, kde sa takéto požiare vyskytujú, a to je okolie záhradkárskych oblastí, čo súvisí s jarným upratovaním, a potom pri rómskych osadách, kde to je ale o akomsi rozmare, či hre detí," objasnil operačný dôstojník.

Niekoľko zásahov k požiarom trávy mali počas dňa aj hasiči v Košickom kraji. Operačný dôstojník KR HaZZ v Košiciach uviedol, že šlo viac-menej o menšie lokálne ohniská, najmä na Spiši, či v okrese Trebišov. "Je také obdobie, ľudia vypaľujú trávu a sa im to niekedy vymkne spod kontroly, keď začne fúkať vietor. Nemali sme ale nič extrémne," dodal.