Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 23. december 2024Meniny má Nadežda
< sekcia Regióny

Na zámku Schloss Hof bude najväčší kulinársky festival v Rakúsku

Schloss Hof, archívna snímka. Foto: TASR/Miroslav Košírer

Základom expozície sú potraviny od ich štyroch základných metód spracovania - ohňom, mrazom, kvasením a mletím.

Bratislava 19. apríla (TASR) – Tohtoročná výstava Čo svet JE? na rakúskom zámku Schloss Hof neďaleko Bratislavy sa venuje širokej tematike potravín pochádzajúcich zo zeme. Informuje o počiatkoch poľnohospodárstva, pestovaní a obrábaní pôdy, stravovacích zvyklostiach rôznych spoločenstiev, ale aj prečo a kto skupuje pôdu v zahraničí i dôvodoch miznutia úrodnej pôdy vo svete.

Základom expozície sú potraviny od ich štyroch základných metód spracovania - ohňom, mrazom, kvasením a mletím. Množstvo obrazových a textových informácií aj po slovensky dopĺňajú rôzne tabuľky. Z nich sa dá vyčítať, že prvý cukrovar bol otvorený v roku 1802, svet pozná konzervovanie potravín od roku 1804, polievku v prášku (1873), instantnú kávu (1890), prášok do pečiva (1893), čajové vrecúško (1929) alebo že horčica v tube existuje od roku 1930.

Návštevník sa dozvie, čo sú alergény a že ich je 14, aké druhy "éčiek" existujú a všeličo o kvalite potravín, dôležitosti vody a soli, spôsoboch stravovania i o šetrení potravín. Spozná typické druhy jedál, akými sú viedenský rezeň, kebab, burger, pizza, guľáš, suši. Tiež kuchynské spotrebiče od papinových hrncov používaných od roku 1619 cez elektrické sporáky (1893) až po súčasné. Novú výstavu dopĺňajú súvisiace víkendové podujatia.

"Tie sú tiež nové. Najbližšie v sobotu a nedeľu (21. a 22.4.) to bude s pestrým programom najväčší kulinársky festival v celom Rakúsku. Predstavia sa na ňom vystavovatelia z rôznych regiónov, ktorí budú v 70 stánkoch prezentovať svoje typické plodiny, prípravu i podávanie jedál. Novinkou je aj podujatie s argentínskym grilovaním Asado 16. a 17. júna a prvýkrát si možno na našom zámku vychutnať Medzinárodný deň piknikov. Ten bude 23. júna v rámci súčasného Európskeho roku kultúrneho dedičstva ako projekt kulinárskej tradície na 18 zámkoch v 12 krajinách," uviedla pre TASR zámocká sprievodkyňa Barbora Hromjáková.