Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Regióny

Najlepší strihači budú na farme pod Vtáčnikom vyzliekať ovce

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Cez prestávky sa budú konať sprievodné podujatia, napríklad výstava oviec, ukážka pasenia oviec so psom, súťaž v pití žinčice, jedení bryndzových halušiek či ukážka dojenia oviec.

Kamenec pod Vtáčnikom 27. júla (TASR) - Aktuálny slovenský rekord v čase ostrihania jednej ovce skúsia v sobotu na farme pri Kamenci pod Vtáčnikom v okrese Prievidza vylepšiť najlepší strihači. Pokus sa uskutoční v rámci medzinárodných majstrovstiev SR v strihaní oviec. TASR o tom informoval Slavomír Reľovský zo Zväzu chovateľov oviec a kôz (ZCHOK) na Slovensku.

"Strihači sa pokúsia o zlepšenie slovenského rekordu času ostrihania jednej ovce, ktorý je 46 sekúnd. Súťažiť bude aj účastník majstrovstiev sveta na Novom Zélande, Marek Marko," priblížil Reľovský.

Hodnotenie sa uskutoční podľa medzinárodných pravidiel. "Počas strihania si rozhodcovia všímajú každý ťah strojčekom a súťažiaci dostávajú mínusové body, keď robia podstrižky, keď prechádzajú strojčekom po tom istom mieste dvakrát," vysvetlil Reľovský. Hodnotí sa aj čas a kvalita. Práve kvalita podľa Reľovského obyčajne rozhoduje o konečnom umiestnení súťažiaceho.

Cez prestávky sa budú konať sprievodné podujatia, napríklad výstava oviec, ukážka pasenia oviec so psom, súťaž v pití žinčice, jedení bryndzových halušiek či ukážka dojenia oviec. "Atmosféru budú spríjemňovať živá hudba, farmárske súťaže pre deti, minifarma. Počas celého dňa budú podávať špeciality, ako jahňací a divinový guláš, bryndzové halušky, jahňací perkelt, pečené klobásky alebo ovčie a kravské syry," vymenoval Reľovský.