Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Regióny

NDS začne s prípravou opravy diaľničnej kanalizácie pri Lamači

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Oprava kanalizácie predchádza výstavbe protihlukovej steny v bratislavskom Lamači. V prvej fáze sa bude opravovať odvodňovací systém na približne trojkilometrovom úseku.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Národná diaľničná spoločnosť (NDS) začne od soboty (2. 11.) s rozmiestňovaním dopravných značení v súvislosti s komplexnou opravou kanalizácie na bratislavskom úseku diaľnice D2 medzi Bormi a tunelom Sitina. Samotnú opravu kanalizácie spustia od pondelka (4. 11.), vyžiada si zúženie jazdných pruhov a zníženie maximálnej povolenej rýchlosti. NDS o tom informovala v pondelok.

Oprava kanalizácie predchádza výstavbe protihlukovej steny v bratislavskom Lamači. V prvej fáze sa bude opravovať odvodňovací systém na približne trojkilometrovom úseku. "Práve funkčné odvádzanie vody z vozovky zvyšuje bezpečnosť dopravy a dopravný komfort motoristov na tomto vyťaženom úseku. Komplexná oprava približne troch kilometrov diaľničnej kanalizácie bude prebiehať aj počas decembra," uviedla NDS.

Opravy sú podľa diaľničiarov rozvrhnuté tak, aby mali čo najmenší vplyv na dopravu. Nezníži sa počet jazdných pruhov, avšak budú zúžené. Rýchly pruh bude mať dočasne 2,75 metra a pomalý 3,25 metra. Maximálna povolená rýchlosť sa zníži na 80 kilometrov za hodinu.

Zmluvu na výstavbu protihlukovej steny v Lamači podpísala NDS v lete 2023, cena za dielo je 21.869.039 eur bez DPH (26.242.846 eur s DPH). Zhotoviteľom je spoločnosť Doprastav. Vybudovať má mobilné protihlukové steny na oboch stranách diaľnice i v stredovom páse. Podľa pôvodného termínu mali dielo dokončiť a začať kolaudovať v auguste 2025, zdržanie oproti pôvodnému harmonogramu spôsobilo predĺženie v konaní o stavebnom povolení. V danom úseku sa uskutočnil nevyhnutný výrub, prekládky inžinierskych sietí i diagnostika diaľničnej kanalizácie.