Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 2. október 2024Meniny má Levoslav
< sekcia Regióny

Fakultná nemocnica v Trenčíne rieši nedostatok pediatrov

Na snímke trenčianska nemocnica. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Doposiaľ bol v ústavnej pohotovostnej službe na klinike pediatrie jeden lekár, čo je pri 17 lôžkach bez oddelenia jednotky intenzívnej starostlivosti podľa nemocnice v súlade s personálnym normatívom.

Trenčín 27. septembra (TASR) - Fakultná nemocnica (FN) v Trenčíne rieši situáciu s nedostatkom pediatrov už niekoľko mesiacov. Zaoberá sa náborom lekárov, posilniť chce i ústavnú pohotovostnú službu. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Martina Holecová.

"Všetci vieme, že priemerný vek pediatrov na Slovensku je 60 rokov. Kým v roku 2020 chýbalo na trhu takmer 150 pediatrov, vlani sa tento počet zvýšil na 229," uviedol riaditeľ nemocnice Michal Plesník.

Situáciu rieši FN už niekoľko mesiacov. "K aktuálne zhoršenej situácii došlo odchodom lekárov do ambulantného sektora, na dlhodobú práceneschopnosť a podobne," tvrdí Holecová.

Doposiaľ bol v ústavnej pohotovostnej službe (ÚPS) na klinike pediatrie jeden lekár, čo je pri 17 lôžkach bez oddelenia jednotky intenzívnej starostlivosti podľa nej v súlade s personálnym normatívom. "Našou snahou je nábor pediatrov s cieľom posilniť ÚPS doplnením ďalšieho simultánne pracujúceho slúžiaceho pediatra," ozrejmila.

Plesník vyhlásil, že situáciu v súvislosti s nedostatkom pediatrov nemocnica aktívne rieši a robí všetko preto, aby pacient nepocítil najmenší diskomfort. "Na rozpise ÚPS kliniky pediatrie aktuálne participuje deväť lekárov," dodal Plesník.