Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Regióny

Nemocnica v Čadci má vynovené detské oddelenie a JIS za 500.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Kysucká NsP v Čadci je jedinou nemocnicou v regióne Kysúc a zo štyroch župných nemocníc má najvyššiu spádovú oblasť v rozsahu 126.000 obyvateľov.

Čadca 27. augusta (TASR) - Kysucká nemocnica s poliklinikou (NsP) v Čadci s pomocou sponzorov a s finančnou spoluúčasťou svojho zriaďovateľa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) zmodernizovala detské oddelenie a jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS). TASR o tom v utorok informovala hovorkyňa ŽSK Eva Lacová. Celková investícia do modernizácie predstavovala približne 500.000 eur.

Modernizačné práce začali v októbri minulého roka. "Zrekonštruované boli sociálne zariadenia vrátane rozvodov vody a odpadových potrubí a tiež elektroinštalácia v celom objekte. Pribudli nové podlahy, omietky, vzduchotechnika, klimatizácia na JIS, nové rozvody medicinálnych plynov a antistatická podlaha," priblížila rozsah prác Lacová.

ŽSK spolufinancoval zariadenie a nové prístrojové vybavenie detského oddelenia a JIS sumou 41.500 eur. "Zvyšnú čiastku zafinancovali donori a doplatila nemocnica z podnikateľskej činnosti. Na financovaní modernizácie sa podieľali nadácie, neziskové organizácie, občianske združenia, podnikateľské subjekty a veľkou mierou pomohli aj kmeňoví zamestnanci nemocnice, ktorí realizovali odborné práce," uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Doplnila, že Kysucká NsP v Čadci je jedinou nemocnicou v regióne Kysúc a zo štyroch župných nemocníc má najvyššiu spádovú oblasť v rozsahu 126.000 obyvateľov. V posledných dvoch rokoch investoval ŽSK do jej modernizácie prostredníctvom eurofondov 855.645 eur. V roku 2023 prebiehali stavebné úpravy CT pracoviska a v roku 2024 rekonštrukcia chirurgického oddelenia.